Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

MINISTAR

Malenica: Nasilje se neće tolerirati, a novinari su zaštićeni

Autor: Portal ZL

18.01.2024. 14:35
Malenica: Nasilje se neće tolerirati, a novinari su zaštićeni

Foto: Robert Anic/PixsellMinistar uprave i pravosuđa Ivan Malenica rekao je u četvrtak u Saboru da su izmjene triju kaznenih zakona jasna poruka da se nasilje neće tolerirati a na prigovore o uvođenju kaznenog djela curenja informacija iz istraga naglasio je da su novinari zaštićeni od te mjere.


Izmjenama triju zakona postrožuju se kazne za nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, osnažuju prava žrtava te mehanizmi zaštite žrtava, rezultat su široke rasprave pravnih stručnjaka, pravosudnih tijela, civilnog društva i policije, kazao je Malenica u objedinjenoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.


Uvodi se definicija rodno utemeljenog nasilja, novo kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe s kaznom zatvora od najmanje 10 godina, postrožuju kazne za silovanje, za kaznena djela protiv spolne slobode djeteta mlađeg od 15 godina te propisuje minimalna udaljenost sigurnosne mjere zabrane približavanja od minimalno 100 metara. Povećavaju se također kazne za mučenje i ubijanje životinja.
Uvodi se i novo kazneno djelo otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje s ciljem pravne ravnoteže probitaka kaznenog djela i prava javnosti da o vođenju postupka dobije provjerene i objektivne informacije, naveo je ministar.


“Točno se propisuju mogući počinitelji ovog kaznenog djela, dužnosnici ili službenici u pravosudnom tijelu, policijski službenici i dužnosnici, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač, jasno se propisuje da novinari ne mogu biti ni počinitelji niti poticatelji ili pomagači”, istaknuo je.


Cilj je objava provjerenih i objektivnih informacija o kaznenom postupku


Selektivnom objavom informacija iz istraga suđenje se seli u javnost, unaprijed osuđuje osoba i stvara dojam da je kriva te time narušava njezino pravo na privatnost, pravično suđenje i presumpcija nevinosti, to je utvrdio i Europski sud za ljudska prava u brojnim predmetima, kazao je Malenica odgovarajući na replike zastupnika.


Ističe kako je niz država EU-a proglasilo istragu tajnom i većina na neki način sankcionira curenje informacija. Hrvatska je prihvatila liberalniji model, sankcioniranja samo sudionika u postupku, uz eksplicitnu zaštitu novinara. Time se ujedno adekvatno implementira europsku direktivu vezno za zaštitu stranaka u kaznenom postupku.


Cilj nam je potaknuti službene osobe i tijela da objavljuju provjerene i objektivne informacije o kaznenom postupku kada postoji interes javnosti, odgovarao je Malenica na oporbene prozivke o namjeri gušenja medijskih sloboda.


Rade Šimičević (HDZ) ustvrdio je da se oporba, umjesto da govori o zaštiti žena od nasilja i zaštiti obitelji, usredotočili samo na jedan članak zakona koji govori o curenju informacija.


Arsen Bauk (SDP) prognozirao je da će zakon kratko trajati, do prve konstituirajuće sjednice Sabora i da ni na koga neće biti primijenjen,  na što mu je Malenica odgovorio da je vrlo optimističan.


Malenica je na novinarski upit hoće li novinari imati neku vrstu imuniteta od kaznenog djela curenja informacija odgovorio potvrdno.