Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

MINISTAR UPRAVE I PRAVOSUĐA

Malenica: ‘Imamo plaće od 660 eura, povišica je za svakog individualna’

Autor: P. N.

27.07.2023. 13:04
Malenica: ‘Imamo plaće od 660 eura, povišica je za svakog individualna’

Foto: Neva Zganec/PIXSELLMinistar uprave i pravosuđa Ivan Malenica oglasio se još jednom dan nakon dogovora sa sindikatima, kojim se prekinuo najduži štrajk u hrvatskoj povijesti – onaj u pravosuđu, javlja Televizija N1.


“Na sjednici Vlade će, među ostalim, biti ukinuta odluka o neplaćanju dana u štrajku”, započeo je Malenica pa se osvrnuo na komentar ministra financija Marka Primorca koji smatra da nije dobro iskomunicirano povećanje plaća “jer veće plaće trenutno ne znače bolje startne pozicije od 1. siječnja”:


“Povećanje kroz novi zakon i uredbu idu temeljem metodologije utvrđivanja složenosti radnih mjesta i koeficjenata sukladno toj složenosti. Imamo 14 paramatera i ministarstva će utvrditi koji koeficijent odgovara kojem radnom mjestu.
To se već provodi, a u drugoj fazi uključit će se sindikati pa bi se u konačnici trebala izraditi uredba kojom bi se trebale postojeće ukinuti anomalije. Teško je prognozirati što će se dogoditi. Vidjet ćemo u narednih nekoliko mjeseci.”Boji li se novih štrajkova?


“Imamo otvoren dijalog sa svim sindikatima, koji je u konačnici rezultirao potpisivanjem memoranduma i povećanjem plaća kroz dodatak. To ćemo činiti i u budućnosti jer u rujnu kreću razgovori o osnovici, a 1. siječnja stupa na snagu i porezna reforma.


Imamo dva elementa i situacije u kojima će doći do povećanja plaća. Treći korak bi bila nova uredba kako nikome ne bi pala plaća.”


Nije mogao odgovoriti kolika će povećanja plaća djelatnika u pravosuđu biti jer su plaće različite.


“Imamo plaće od 660 eura, koja je minimalna pa do većih. Ne znam točno koliki je to iznos. Individualno je po svakoj plaći.”


Što s predmetima koji su se nagomilali na sudovima?


“Pričao sam i s predsjednikom Vrhovnog suda. Moramo napraviti trijažu pa utvrditi što je najhitnije i u što kraćem roku riješiti zaostatke”, kazao je Malenica.