Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TKO ĆE SKLOPITI VLADU

Macan misli da ljevica još ima šansu doći do većine: ‘Mogli bi izvući zadnji joker. Ponuditi Penavi mjesto mandatara’

Autor: P. N.

22.04.2024. 09:44
Macan misli da ljevica još ima šansu doći do većine: ‘Mogli bi izvući zadnji joker. Ponuditi Penavi mjesto mandatara’

Foto: Davor Kovačević / Sandra Simunovic PIXSELLPolitički konzultant Krešimir Macan mišljenja je da ljevica još uvijek može sastaviti koaliciju, iako je percepcija da je HDZ u boljoj poziciji. Drži da bi do dogovora o sastavljanju nove Vlade moglo doći brže nego što se očekuje.


“Već smo vidjeli da predsjednik Milanović najavljuje nekakve radikalne poteze ako do dogovora ne dođe u roku od 30 dana. I on stvara presing da do dogovora dođe što prije. Tako da vjerujem da ćemo ga imati brže nego što mislim. Trebamo biti realni, danas će tek biti objavljeni konačni rezultati izbora. Jučer su bili ponovljeni izbori. I dalje stoji opcija da ljevica može sastaviti koaliciju, ali dosta teže. Postoje druge opcije i za HDZ. Ako manjine kaže da se neće razbijati, može se napraviti liberalni blok. HDZ je percepcijski u prednosti”, rekao je Macan danas u emisiji U mreži prvog.


Komentirao je glasine koje govore da Domovinski pokre traži MUP, kulturu, pravosuđe i regionalni razvoj.
“To su slična ministarstva koja je MOST svojevremeno uzeo. Tu ima dosta spinanja. Jedni i drugi su rekli da nije bilo formalnih razgovora. Ovo su možda neke želje. Možda netko projicira da bi se stvorio strah. Stvorio se strah da se vraćamo u 2015. godinu i da država ide nazad. Ako ljevica vidi da se ne može sastaviti Vlada bez DP-a i ako zahtjevi budu radikalni – moglo bi doći do straha na tom dijelu spektra. Pitanje je uvjetovanja, tko sebe vidi kao premijera. Vidjeli smo kako je bilo s Timom Oreškovićem, dakle, čim imate rješenje, ako ne sjedi prvi čovjek stranke, kao premijer – nemate onog tko donosi odluke – to ne funkcionira dobro”, kazao je.


Dodao je kako bi se Ivanu Penavi moglo ponuditi mjesto mandatara kao krajnja opcija stvaranja anti HDZ koalicije.


“To bi bio zadnji joker koji bi se bacio na stol. Isto je bilo ponuđeno MOST-u. U tom nekom zadnjem potezu, da bi se stvorila anti HDZ koalicija – što je moguće. Ako HDZ krene razgovarati s liberalima, DP bi im mogao reći “sad ćemo vam mi pokazati svoju snagu”, dodao je.


Upitan da prokomentira teoriju da DP na čelu HDZ-a želi dosadašnjeg ministra obrane Ivana Anušića, a da Andrej Plenković ode u Bruxelles, Macan je rekao da je to očita želja u DP-u.


“To je želja. To je očita želja u DP-u. Zato se naglašava uloga Ivana Anušića i napraviti raskol u HDZ-u. Tu će i ljevica reagirati, ali i sam Plenković zato što je odlazak u EU na dugom štapu. Jučer sam se šalio da je jednako komplicirano kao sastavljanje lijeve Vlade. To su puste želje. Mislim da je glavni tajnik DP-a rekao “mi smo prijatelji, mi se znamo”. Oni se u Slavoniji svi znaju. Većina njih je bila u HDZ-u. Jednostavno, on ima njih na brzom pozivanju. S njima se razumije”, rekao je Macan, piše HRT.