Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ŠIRI SE ZARAZA

Kraken još nije stigao u Hrvatsku, ali izgleda da ga se ne trebamo bojati

Autor: Hina

12.01.2023. 11:57
Kraken još nije stigao u Hrvatsku, ali izgleda da ga se ne trebamo bojati

Foto: PexelsKraken je nova varijanta koronavirusa koja je u jako kratkom razdoblju postala dominantna u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve više se širi i Europom. Riječ je o XBB.1.5 podvarijanti soja omikron, što je njezin službeni naziv, a stručnjaci je smatraju najzaraznijom verzijom koronavirusa dosad.


Još uvijek se ne zna gdje se pojavio kraken koji je dosad pronađen u 29 zemalja, ali pretpostavlja se da je zapravo prisutan u njih puno više. Genomsko sekvenciranje sada se u cijelom svijetu provodi puno manje pa je samim tim teže pratiti koliko je neka varijanta raširena, no zasad je kraken najrašireniji u SAD-u, posebice na sjeveroistoku zemlje, gdje je uzročnik više od 75 posto slučajeva zaraze.


U Velikoj Britaniji njime je zaraženo četiri posto novozaraženih, a u Njemačkoj se pojavio još u listopadu. Tamo bi se, kako stručnjaci prognoziraju, tijekom siječnja njegova prisutnost među zaraženima trebala popeti na šest posto. Kako je rekao njemački epidemiolog Hajo Zee, gotovo je sigurno da će kraken postati dominantna varijanta i u Europi.


Genetski materijal
U Hrvatskoj zasad nisu službeno zabilježeni slučajevi zaraze ovom podvarijantom omikrona, no epidemiolozi vjeruju da će se kraken, s obzirom na vrlo visoku zaraznost, uskoro pojaviti i u nas.


– Ovo je samo jedna dodatna mutacija omikrona, što nije ništa neuobičajeno. Pokazalo se da je tzv. kraken dosta zarazan, no treba imati na umu da je prilično zarazna bila i svaka dosadašnja podvarijanta omikrona.
Ono što je dobro u slučaju ove podvarijante, jest činjenica da ne izaziva težu kliničku sliku kod zaraženih. Mi ga u našim sekvenciranjima nismo još pronašli, no s obzirom na to da se brzo širi, vjerojatno će doći i kod nas, kaže dr. Andrea Petaros Šuran, zamjenica voditelja Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Podvarijanta omikrona XBB.1.5 rekombinantna je mutacija, što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podvarijanti koronavirusa, konkretno dvije omikronove podvarijante BA.2, a znanstvenici zasad pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sustav od drugih podvarijanti omikrona. O


d drugih sojeva je i više zarazna jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za stanice. Simptomi prilikom zaraze krakenom ne bi se trebali razlikovati od zaraza dosadašnjim podvarijantama omikrona, ali se čini da su sve rjeđi oni slični gripi, osobito kod cijepljenih i docijepljenih osoba.


Sve je veći broj onih koji imaju simptome slične prehladi – curenje i začepljenost nosa, bolove u grlu te kašalj. Pored toga, tu su simptomi karakteristični baš za COVID-19, poput gubitka okusa i mirisa, groznice, glavobolje, umora, bolova u tijelu, ali i mučnine i proljeva.


Mitološko biće


Unatoč tome što je ovaj soj u SAD-u tako brzo postao dominantan i s dva posto slučajeva početkom prosinca došao do više od 50 posto slučajeva te povećava broj hospitalizacija zbog zaraze u toj zemlji, stručnjaci zasad kažu da nema razloga za strah.


Kako virus konstantno mutira, znanstvenici su ustanovili da tzv. monoklonska antitijela, nastala kloniranjem matičnih stanica, nisu baš učinkovita u borbi protiv najnovijih podvarijanti COVID-19.


Bivalentni boosteri, odnosno novija cjepiva protiv COVID-19 nude određenu zaštitu protiv novijih sojeva, a posebice štite od težih oboljenja. Oni koji dosad nisu nijednom bili zaraženi i koji se nisu docjepljivali bivalentnim boosterom vrlo vjerojatno imaju znatno manju zaštitu od infekcije ovim sojem.


Inače, termin kraken prvi je na Twitteru upotrijebio evolucijski biolog Ryan Gregory, referirajući se na skandinavsko mitološko biće, morsku neman s nekoliko snažnih krakova koja je prema legendi ubila mnoge mornare i uništila mnoge brodove.


Gripa zastupljenija od COVID-19


U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 247 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupan broj aktivnih slučajeva iznosio 1.556. U bolnicama se liječilo 517 pacijenata, od čega 30 osoba uz pomoć respiratora. U PGŽ-u je zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze.


– Dan ranije zabilježili smo 50 novih slučajeva i može se reći da je gripa u ovom trenutku zastupljenija od COVID-19. Tako smo prošli tjedan zabilježili 234 nova slučaja gripe, što je nešto manje nego tjedan ranije, kad je zabilježen 291 slučaj, no treba vidjeti kakva će situacija biti nakon ovog tjedna kada su se učenici vratili u škole i skijaši s boravka na snijegu, ističe epidemiologinja Petaros Šuran.