Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

POMORSKA NESREĆA

Kod Brijuna se nasukale dvije putničke brodice. U noćnoj akciji evakuirano 58 osoba

Autor: Portal Novi list, Hina

30.05.2024. 18:33
Kod Brijuna se nasukale dvije putničke brodice. U noćnoj akciji evakuirano 58 osoba

Foto: Ilustracija pristaništa za putničke brodove prema Brijunima (ne prikazuje brodove iz teksta) / arhiva Glas IstreDvije pomorske nesreće plovila za prijevoz putnika dogodile su se sinoć na različitim lokacijama u brijunskom arhipelagu, no osim materijalne štete nema stradalih ni ozlijeđenih niti onečišćenja mora, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Evakuacija 44 putnika


Dojavu o prvoj pomorskoj nesreći, nasukavanju putničkog broda za prijevoz putnika u otočju Brijuni, uputio je sinoć u 21.05 sati djelatnik Nacionalnog parka (NP) Brijuni, koji je o tome obavijestio Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka).

Obaviješteni su i Lučka kapetanija Pula koja je isplovila prema mjestu nesreće, kao i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula. Iz pulske Kapetanije uspostavljena je izravna komunikacija s vlasnikom i posadom putničkog broda, koji su izvijestili da među 44 putnika i dva člana posade nema ozlijeđenih, a nasukanje se dogodilo u području pličine, između otočića Galija i Krasnica (Vanga), oko 21 sati.U dogovoru s vlasnikom putničkog broda iz LK Pula odobrena je i koordinirana evakuacija svih putnika brodicama rendžerske službe NP Brijuni na obližnji brod, što je dovršeno u 22.25 sati, nakon čega su prevezeni u Pulu, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.


Službenici Lučke kapetanije Pula na poziciji nesreće izvršili su preliminirani očevid o uzrocima pomorske nesreće, koji je nastavljen tijekom današnjeg dana.


S nasukane putničke brodice „LANA“ evakuirano 14 putnika


Istovremeno dok je trajala prethodna koordinirana spasilačka akcija i evakuacija putnika s putničkog broda, u 21.55 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava o drugoj pomorskoj nesreći, koja se također dogodila u brijunskom arhipelagu, gdje se nasukala putnička brodica „LANA“ sa 14 putnika. O tome su obaviješteni Lučka kapetanija Pula i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula.Do dolaska službenika pulske Kapetanije i djelatnika rendžerske službe NP Brijuni na poziciju ove pomorske nesreće, svi putnici su evakuirani na drugo plovilo te prevezeni na sigurno. Prema izjavi članova posade, koji su ostali na nasukanoj brodici i organizirali evakuaciju njihovih putnika, u nesreći nitko nije ozlijeđen.


Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće službenici LK Pula ustanovili su da je brodica nasukana između otočića Jerolim i Kotež (Kozada), a osim materijalne štete na brodici, nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.


Lučka kapetanija Pula provodi očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće, naveli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.