Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

reakcija zastupnica

“Klečavci” i DP-ov skup su ozbiljan poziv na oduzimanje prava ženama

Autor: Hina

10.07.2024. 15:00
“Klečavci” i DP-ov skup su ozbiljan poziv na oduzimanje prava ženama

Foto: ŠIME ZELIĆ/PIXSELLSaborske zastupnice Mrak Taritaš i Orešković upozorile su u srijedu da su ‘klečavci’ na trgovima i okrugli stol DP-a u Saboru ozbiljan poziv na oduzimanje slobode i prava ženama i na njihovo podčinjavanje te da se u društvu stvara atmosfera koja dovodi do porasta nasilja nad ženama.


„Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju.


Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje”, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš.
Zajedno s Dalijom Orešković novinarima se obratila na temu „Kako reagirati na ozbiljne i organizirane prijetnje ženskim pravima”.


Kao što znamo, dodala je, mole se za vraćanje autoriteta muškaraca i za čedno odijevanje i prilično je jasno što bi molitelji zapravo htjeli.


S tih su se skupova, upozorila je, mogle čuti zbilja jezive poruke, poput onih da žene svojim odijevanjem izazivaju muškarce i da nije čudno da se oni ne mogu suzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena. I njihova prava su se kršila, to nam danas Domovinski pokret želi reći, rekla je Mrak Taritaš.


„Ovih dana smo se naslušali opet i priča o rodnoj ideologiji. Jedina rodna ideologija koja postoji i koje se trebamo bojati je ona koju širi pokret koji lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja.


I tu ideologiju predstavlja i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta”, istaknula je.


Smatra da sve to skupa nije slučajno nego je riječ je smišljenom i organiziranom nasrtaju na žene i na manjine.


„Klečavci na trgovima, sad već zabrinjavajuće ograničavanje ženskog prava na izbor i suludi napadi na LGBT manjine – sve je povezano s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj ženska prava i prava manjina nisu temeljna ljudska prava nego luksuz.


To je ideja i cilj molitelja na trgovima, to su ideje koje zastupa Domovinski pokret, a da ne govorim o udruzi U ime obitelji s kojima danas organiziraju skup”, poručila je.


Mrak Taritaš je ustvrdila da su to ideje i nekih drugih stranaka u Saboru, dodavši da je pitanje jesu li to ideje koje zastupa i premijer, kao koalicijski partner Domovinskog pokreta te ga pozvala da se o tome izjasni.


„Zbog naše djece i unuka, i ženske i muške, nadam se da smo mi kao društvo takve opasne ideje ipak u stanju staviti tamo gdje im je mjesto – na margine i daleko od svega što je društveno prihvatljivo.


Želim vjerovati da i njihovi birači ne žele živjeti u zemlji u kojoj će im kćerima neki tuđi sinovi otimati slobodu i osobnu autonomiju”, zaključila je Mrak Taritaš..


Dalija Orešković je kazala da nitko ne osporava pravo na molitvu i molitvene nakane, ali ove koje slušamo na trgovima, ističe, suprotne su načelima našeg Ustava.


„Kada teme tih molitvi uđu u Sabor, kao što su danas ušle, jasno je da je riječ o političkoj agendi, a teze o tome da se moliteljima kršila sloboda vjeroispovijesti opasna su manipulacija.


Sve ovo što se događa i atmosfera koja se stvara u društvu dovodi i do porasta nasilja nad ženama”, upozorila je Orešković.