Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NACIONALNI PLAN

Kazne za femicid treba drastično povećati: Preslabe su i nisu odvraćajuće

Autor: Ante Peričić

24.11.2023. 20:30
Kazne za femicid treba drastično povećati: Preslabe su i nisu odvraćajuće

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predstavljen Nacionalni plan za ravnopravnost spolovaKazne za femicid i nasilje nad ženama trebaju biti puno veće, za svaki oblik nasilja. Potrebno je podizati svijest javnosti o tome da je svaki oblik nasilja nad ženama neprihvatljiv. Ako želimo smanjivati broj slučajeva nasilja nad ženama, moramo drastično povećati kazne za ubojstvo žena, kazala je ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na predstavljanju Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Uz ravnateljicu Štimac Radin, u predstavljanju su sudjelovale i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža-Nikolić te voditeljica pravnog tima Ženske sobe Anamaria Drožđan-Kranjčec.


Štimac Radin je dodala i da su kazne po pitanju femicida preslabe i nisu odvraćajuće, ali i da je u Nacionalnom planu za ravnopravnost spolova do 2027., koji je s pripadajućim akcijskim planom usvojen u ožujku, najviše mjera posvećeno suzbijanju nasilja nad ženama.
Štimac Radin istaknula je sedam prioritetnih ciljeva na kojima počiva Nacionalni plan te iz kojih proizlaze 33 mjere za njegovu provedbu. Naglasila je pritom da će za provedbu navedenih dokumenata u prve dvije godine biti utrošeno gotovo 29 milijuna eura proračunskih sredstava te više od 7 i pol milijuna eura od neproračunskih korisnika.


Također, obavijestila je i o osnivanju Međuresornog radnog tijela za praćenje primjene Nacionalnog plana te ukazala na osnovne odrednice novog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.


Šimpraga je istaknula značaj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te iskazala svoju podršku Nacionalnom planu te opredijeljenost za njegovu provedbu i podršku u provedbi mjera Akcijskog plana.


– Nasilje nad ženama velik je društveni problem te njegovo sprečavanje mora biti jasna i nedvosmislena društvena vrijednost koja će se poštovati. Žene su žrtve u gotovo 90 posto svih kaznenih djela teškog nasilja u obitelji.


U proteklih pet godina, u gotovo polovini svih ubojstava, žrtve su bile žene, od čega su 75 posto počinitelja bile ženama bliske osobe. Ovaj Nacionalni plan, kao i pripadajući mu akcijski, mogu odgovoriti na potrebe društva u pogledu promocije ravnopravnosti i biti poluga za stvarno ostvarivanje ravnopravnosti, rekla je Šimpraga.


Šimundža-Nikolić govorila je o izmjenama kaznenog zakonodavstva s ciljem poboljšanja zakonskog okvira za prevenciju i zaštitu od rodno utemeljenog nasilja te ukazala na mogući utjecaj navedenih izmjena na sadržaj Protokola. Navedene izmjene planiraju se usvojiti tijekom prosinca.


– Imamo novo kazneno djelo, tj. femicid u prijedlogu kao posebnu okolnost koja se mora utvrditi da bi se procesuiralo to ponašanje i tako isto šaljemo i poruku društvu da dajemo vjeru u zaštitu ženama da je to ponašanje neprihvatljivo u svakom smislu, poručila je.


Podsjetimo, prema podacima MUP-a lani je ubijeno 13 žena, a ove godine sedam, no još uvijek se čekaju službeni podaci.