Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

METEOROLOG

Kad se očekuje kraj snijega i jake bure? Vakula iznio prognozu

Autor:

27.02.2023. 21:18
Kad se očekuje kraj snijega i jake bure? Vakula iznio prognozu

Foto: Arif Sitnica/PIXSELLKad se očekuje kraj oborina, ali i jake bure u Dnevniku HTV-a saznali smo od cijenjenog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule.


– Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već sutra će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru.


Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita.
Ponovno nepovoljnije – vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju – bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti.


Naravno, zimski uvjeti će i dalje ostati – pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje, te mjestimičnu poledicu, istaknuo je.


Kombinacija snijega i bure


Je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure?


– Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija.


Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo u puno žešće i teža vremenska stanja.


Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile…


Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje, rekao je.


Svi koji ne morate hitno na put…


Svima koji ne moraju hitno na put poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka.


– Od petka do ponedjeljka, mislim da će se normalnije prometovati. Sutra smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer, kazao je.


– Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju, zaključio je Zoran Vakula za HRT.