Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SUKOB INTERESA

Jozić-Ileković: Povjerenstvo otvorilo predmet protiv ministra Grlića Radmana

Autor: Hina

13.09.2023. 16:27
Jozić-Ileković: Povjerenstvo otvorilo predmet protiv ministra Grlića Radmana

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana zbog poslovanja tvrtke čiji je suvlasnik s Ministarstvom poljoprivrede, potvrdila je predsjednica povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković.


“Povjerenstvo je otvorilo predmet po prijavi, vezano za poslovni odnos između tvrtke u suvlasništvu ministra Grlića Radmana. Povjerenstvo će utvrđivati sve relevantne okolnosti nastanka i trajanja tog poslovnog odnosa i sve druge okolnosti koje će nam se za vrijeme postupka pokazati upitne”, rekla je Jozić-Ileković u izjavi.


Portal Index objavio je kako je ministar Grlić Radman, kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka, od 2019. do 2023. primao uplate dividendi u iznosu od 2.11 milijuna eura, dio kojih je do sada već trebao prijaviti u svojoj imovinskoj kartici, a to nije napravio.
Također, navode da je Agroproteinka u poslovnom odnosu s ministarstvom poljoprivrede. Ta se tvrtka 2017. godine jedina prijavila na natječaj i dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje lešina uginulih životinja.


“Što se tiče napisa u medijima o stjecanju dobiti od poslovnih odnosa s ministarstvom poljoprivrede, odnosno isplate dividende tvrtke Agroproteinka ministru, utvrđivat ćemo činjenicu je li ministar u svojoj imovinskoj kartici prijavio isplaćene dividende”, istaknula je Jozić-Ileković.


Šefica povjerenstva istaknula je kako ih je tvrtka Agroproteinka trebala obavijestiti o poslovanju s Ministarstvom poljoprivrede, ali da to do sad nisu učinili.


Kako ne postoji zakonski rok za davanje takve obavijesti, istaknula je da će Povjerenstvo pričekati do kraja tjedna, a ukoliko je ne dobije, obratit će se nadležnom državnom odvjetništvu.


Kazne za netočno ispunjavanje imovinskih kartica propisane su dužnosnicima u iznosu od 4000 do 40.000 kuna, dok je zbog nedavanja obavijesti, kazna za pravnu osobu od šest do 60.000 eura, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 600 do 6000 eura, istaknula je.


Jozić-Ileković napomenula je kako je ministar 2019. godine, po stupanju na dužnost, ispoštovao zakon i prenio svoja upravljačka prava u Agroproteinki na drugu osobu.