Nedjelja, 14. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

POKUŠAJ OGRANIČAVANJA

Je li ovo bio direktni udar na štrajk? Sindikat žestoko reagira na Dobronićevu naredbu

Autor: Hina

10.06.2023. 14:30
Je li ovo bio direktni udar na štrajk? Sindikat žestoko reagira na Dobronićevu naredbu

Foto: Davor Kovačević/NLSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) ponovio je u subotu da je štrajk pravosudnih djelatnika prema odluci suda zakonit, upitavši je li posljednja naredba Vrhovnog suda direktni udar na štrajk i pokušaj njegova ograničavanja. Predsjednik Vrhovnog suda jučer poslijepodne izdao je predsjednicima sudova naredbu o načinu organizacije rada tijekom štrajka te pobrojao radnje koje sudovi moraju obaviti bez obzira na to što su službenici koji obavljaju sav “tehnički” posao u štrajku, priopćio je sindikat.


Ističu pritom da je štrajk prema odluci Županijskog suda zakonit i da su prošli svu zakonsku proceduru koja mu je trebala prethoditi. Kažu također da Vlada tijekom postupka mirenja nije predložila pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka pa je taj posao odradio sindikat.


SDLSN napominje da su u najavi štrajka svim čelnicima rekli da se nužni poslovi neće prekidati dok su sindikalni povjerenici na pojedinim sudovima dogovarali s predsjednicima sudova koji poslovi će se obavljati i za vrijeme štrajka.


Nova mjera upitna
“Dogovoreno je da se u štrajku hitni poslovi i nužni poslovi obavljaju, i tako se i radilo tijekom tjedna”, rekla je u priopćenju predsjednica SDLSN Iva Šušković.


U sindikatu kažu da se pravosudni djelatnici koji su u štrajku od ponedjeljka pitaju je li to direktan udar na štrajk.


“Po novoj naredbi, primjerice Radni sud upućuje službenike da se ništa ne smije odlagati jer su po zakonu radni sporovi hitni. No, postavlja se pitanje jesu li nužni, poput ročišta radi isplate razlike plaće”, kažu u sindikatu.


Smatraju kako se time pokazuje da oni koji su plaćeni najniže, najmanje vrijede Vladi za koju su rekli da je “svjesna težine situacije, ali ne želi pomoći najranjivijima pa koristi sve alate kako bi se štrajk zaustavio. Sindikalci su poručili da bez obzira na sve pritiske pravosudni djelatnici nastavljaju sa štrajkom i borbom za dostojanstven život.