Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

afera sms

Jandroković o razlogu dobivanja poruka od Jakupčića: “Ne znam. Ne mogu o tome nagađati…”

Autor: Dražen Ciglenečki

03.02.2023. 15:33
Jandroković o razlogu dobivanja poruka od Jakupčića: “Ne znam. Ne mogu o tome nagađati…”

Foto: T. Miletić / P. Macek PIXSELL / iStockPorukama koje je bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić slao predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću sigurno se neće baviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a ni Državno odvjetništvo.


No, to ih svejedno ne čini manje zanimljivima. Pokušali smo od samog Jakupčića doznati zašto je smatrao potrebnim predsjednika Sabora informirati o poslovanju Hrvatskih šuma, o određenim stvarima unutar tog javnog poduzeća s kojima se on nije slagao, svom nezadovoljstvu pojedinim kadrovskim rješenjima koja su mu bila nametnuta. Jakupčić, međutim, nije bio raspoložen za razgovor o ovoj temi.


– Ne želim ništa o tome reći, rezolutan je bio nekadašnji čelni čovjek Hrvatskih šuma.
Preostalo nam je onda da upitamo predsjednika Sabora zašto je bio zainteresiran za stanje u Hrvatskim šumama, ali Jandroković tvrdi da uopće nije tražio od Jakupčića da ga izvještava o novostima iz tvrtke koju je vodio.


– U tim njegovim porukama nema ništa sporno, a ne mogu nagađati zašto mi ih je slao, kazao nam je predsjednik Sabora.


Dodao je da iz pristojnosti nije Jakupčiću rekao da mu prestane slati poruke o Hrvatskim šumama za koje on ni po kojoj osnovi nije nadležan. Može se, dakle, samo nagađati o pozadini ove neobične komunikacije.


S obzirom na to da je Jandroković u vrijeme tih poruka bio i glavni tajnik HDZ-a, možda ga je Jakupčić, također član te stranke, u tom kontekstu želio informirati o Hrvatskim šumama, pa i o postupcima nekih drugih dužnosnika, poput Tomislava Tolušića i Ivana Anušića, vezanim za Hrvatske šume.


Svojedobno su pojedini mediji tvrdili čak i da je »Jakupčić kadar Gordana Jandrokovića«.


Predsjednik Sabora je rođen u Bjelovaru, a Jakupčić u nedalekom Đurđevcu i možda to nije nevažan podatak. U svakom slučaju, u tekstu u tjedniku Nacional objavljeno je da je Jandroković odgovorio na samo jednu Jakupčićevu poruku.


U njoj se Jakupčić žalio na Davora Filipovića, predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, i zamolio ga da o svemu izvijesti i premijera Andreja Plenkovića. Jandroković mu je odgovorio da će provjeriti to za što je Jakupčić kritizirao Filipovića.


Plenković, pak, kao ni njegov kolega Jandroković, nema pojma zbog čega bi Jakupčić određene detalje iz svog poslovnog okruženja dostavljao predsjedniku Sabora, odnosno glavnom tajniku HDZ-a.


– Morate i njega nešto pitati, ne možete sve mene. Ima li u tim porukama išta dvojbeno? Sada se predmnijeva da nitko ne bi smio ni s kim razgovarati ni o čemu.


Ugasit ćemo mobitele, nećemo nikome slati poruke i onda će sve biti perfektno. Kako da tako funkcioniramo, zapitao se predsjednik Vlade.