Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

predsjednik sabora

Jandroković: Dužni smo biti uz Ukrajince do konačne pobjede

Autor: Hina

24.02.2023. 12:48
Jandroković: Dužni smo biti uz Ukrajince do konačne pobjede

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPovodom godine dana od ruske agresije na Ukrajinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak je na početku sjednice poručio da ukrajinski narod može računati na našu trajnu solidarnost i podršku te da su Hrvati dužni biti uz Ukrajince do konačne pobjede.


„Današnju sjednicu započeo bih prisjećanjem na 24. veljače 2022. godine i početak brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Vijesti koje su tog jutra stizale do nas pratili smo s krajnjom nevjericom, dubokom zabrinutošću i osjetnom tjeskobom”, prisjetio se predsjednik Sabora.


Rat se, dodaoje, tada vratio na naš kontinent uvukavši ukrajinski narod u krvavu borbu za vlastitu opstojnost. “Branitelji Ukrajine, mnogim očekivanjima unatoč, pomrsili su račune agresoru, pružili su snažan otpor, pokazali su i nastavljaju pokazivati kako se voli domovina u najtežim okolnostima”, kazao je Jandroković na početku sjednice.
Mi se u Hrvatskoj, dodao je, s tim možemo itekako poistovjetiti i sjećanja na žrtve podnesene u Domovinskom ratu razlog su naše posebne empatije prema ukrajinskom narodu.


Hrvatski sabor je reagirao iznimno brzo i samo dan nakon ruske agresije gotovo jednoglasno smo usvojili Deklaraciju o Ukrajini, čime smo odaslali pravovremenu i snažnu političku poruku osude ruske agresije i potvrdili našu potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Ukrajine, kazao je šef parlamenta.


Podsjetio je i da je Sabor 25.listopada, zajedno s ukrajinskom Vrhovnom Radom, inaugurirao parlamentarnu dimenziju Međunarodne krimske platforme, održavanjem njena Prvog parlamentarnog summita, a uz Zajedničku deklaraciju sa summita stalo je više od 40 država.


Jandroković je podsjetio i da se nakon summita Krimske platforme emotivnim govorom u Saboru obratio predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine, Ruslan Stefančuk, a, istaknuo je, njegove usporedbe zvona ukrajinskih razorenih gradova heroja poput Mariupolja, Irpinja, Buče s našim Vukovarom, Lipikom, Dubrovnikom teško su nas mogle ostaviti ravnodušnima.


Svatko odlučuje u skladu s vlastitom savješću


„Osobno ću, vjerujem poput većine vas, i 25. veljače i 25. listopada pamtiti kao dane kada je Hrvatski sabor demonstrirao iznimnu političku zrelost. Volio bih da to mogu reći i za 16. prosinca prošle godine. Ipak, ostaje gorak okus što tada ovdje nismo postigli dovoljnu većinu i pridružili se brojnim državama članicama EU u sudjelovanju u Misiji za vojnu pomoć za potporu Ukrajini”, istaknuo je poručivši da svatko odlučuje u skladu s vlastitom savješću i nosi se s posljedicama osobnih odluka.


Dodao je da je ishod tadašnjeg glasovanja “naše ukrajinske prijatelje iznenadio, ali nije poljuljao njihovo povjerenje u potporu Hrvatske, od političko-diplomatske, do humanitarne, financijske, vojne i tehničke”.


„Ukrajinski narod može računati na našu trajnu solidarnost i nastavak snažne podrške u njihovoj pravednoj borbi za slobodu. Bez posustajanja. Činit ćemo to u svim segmentima gdje možemo pomoći, dok god bude potrebno. Do konačne pobjede. Jer mi ukrajinsku borbu zaista dobro razumijemo. Zato su Hrvati dužni biti uz Ukrajince. I ostati na istoj, ispravnoj strani povijesti”, poručio je Jandroković.


Zastupnike je pozvao da minutom šutnje odaju počast svim poginulima za slobodu Ukrajine. Na prvu godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu na zgradama Hrvatskog sabora i Vlade RH istaknuta je zastava Ukrajine.