Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PRIZNANJE

Irska, Norveška i Španjolska će idućeg utorka priznati neovisnu palestinsku državu. Uskoro i Malta i Slovenija

Autor: Hina

22.05.2024. 10:28
Irska, Norveška i Španjolska će idućeg utorka priznati neovisnu palestinsku državu. Uskoro i Malta i Slovenija

Foto: iStockŠpanjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu.


Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.


“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.
On je dodao da je cilj “ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave”.


Očekuje se da će druge europske zemlje tijekom današnjeg dana poduzeti sličnu inicijativu: španjolski premijer Pedro Sánchez tijekom jutra će prema najavama objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare kako bi obznanila svoju odluku, objavili su lokalni mediji.


Ranije


Vlade Irske i Norveške objavit će u srijedu svoju odluku o priznanju palestinske države, pišu mediji u tim zemljama.


Dublin je prošlog tjedna nagovijestio da će “sigurno” priznati palestinsku državu prije kraja svibnja, a Oslo je nagovijestio sličnu inicijativu tijekom proljeća.


Čelnici dviju zemalja, uključujući njihove premijere Simona Harrisa i Jonasa Gahra Storea, trebali bi održati konferencije za novinare u srijedu ujutro u Irskoj i Norveškoj.


Irska i Norveška tom prilikom moraju objaviti svoju odluku o tome, objavili su irski mediji RTE i Irish Times te norveški mediji NRK i Aftenposten.


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.


Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija.


Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će u srijedu objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.


Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu.


U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji” prema riječima norveškog premijera Storea.


Za Izrael, ovi planovi predstavljaju “nagradu za terorizam” koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u Pojasu Gaze.


Većina od 193 države članice UN-a – 142, prema Palestinskim vlastima – do danas su priznale palestinsku državu.


Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv Pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila.


Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.


Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacija, navodi Ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.