Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

vremenska prognoza

Idućih dana mali predah od snijega, na Jadranu postupno hladnije uz jačanje bure

Autor: Hina

24.01.2023. 08:08
Idućih dana mali predah od snijega, na Jadranu postupno hladnije uz jačanje bure

Foto: Mateo Levak/NLSnježni pokrivač koji u dijelovima Gorskog kotara premašuje 80, a središnjoj Hrvatskoj i preko 20 centimetara, idućih se dana ne bi trebao još “podebljavati”. Barem što se tiče nizinskih predjela. Slijedi par dana predaha, a novi snijeg u nizinama može se očekivati od – petka.


“U nastavku tjedna na kopnu će prevladati oblačno, povremeno uz slab snijeg uglavnom u gorju, od petka i drugdje, a kiše će u utorak biti u nizinama. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pri čemu će prema kraju tjedna biti postupno hladnije.


Iako će na Jadranu biti sunčanog vremena, osobito u Dalmaciji, valja i dalje računati na razmjerno vjetrovito vrijeme uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, koja će pojačavati osjet hladnoće, a vjerojatno i ponovno stvarati probleme u prometu.”, kaže za HRT meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.
U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, povremeno s kišom, češćom na zapadu. Uz slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka bit će između 2 i 6 °C.


U središnjoj Hrvatskoj malo hladnije, uz temperaturu uglavnom između 0 i 5 °C. Povremeno će biti kiše i sjeveroistočnog vjetra, a samo je mjestimice uz granicu sa Slovenijom te u višem gorju moguća susnježica i snijeg.
Snijega će ponajviše biti u Gorskom kotaru, osobito u drugom dijelu dana, uz podebljanje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, a sunčana razdoblja bit će češća na otocima. Puhat će umjerena do jaka, podno Velebita poslijepodne na udare i olujna bura, a more umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka u gorju između -2 i 2 °C, na Jadranu ujutro između 4 i 7 °C, danju od 8 do 11 °C.


Danju toplije uz temperaturu zraka između 8 i 13 °C i barem djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će jutro biti razmjerno svježe. Puhat će umjerena do jaka bura.


Umjerene bure i istočnog vjetra bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano vrijeme. Najviša temperatura zraka između 11 i 13 °C, ujutro od 5 do 8 °C, u zaobalju hladnije.”


U nastavku tjedna većinom manje oborine


“Sljedećih dana u unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg u gorju, a sunčana razdoblja izgledna su uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. U petak snijeg je povremeno moguć i drugdje, osobito na istoku. U drugoj polovini tjedna ponovno će jačati sjeveroistočni vjetar, uz manji pad temperature zraka.


Postupno hladnije bit će i na Jadranu uz jačanje bure, osobito od četvrtka. Bit će barem djelomice sunčano, uz više oblaka uglavnom na sjevernom dijelu.”, prognozirala je za HRT Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.