Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ministar bačić

Idući tjedan u javnom savjetovanju izmjene dvaju zakona radi ubrzanja obnove

Autor: Hina

20.01.2023. 16:48
Idući tjedan u javnom savjetovanju izmjene dvaju zakona radi ubrzanja obnove

Foto: Davor Kovačević/NLPotpredsjednik Vlade Branko Bačić u petak je najavio da će idući tjedan u javno savjetovanje biti upućene izmjene dvaju zakona radi ubrzanja procesa obnove kako bi stanovnici čije su nekretnine stradale u potresima što prije bili stambeno zbrinuti.


U prvom obraćanju na sjednici Vlade kao potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Bačić je kao prioritete u idućim mjesecima istaknuo što bolju iskoristivost sredstava iz Fonda solidarnosti EU, zbrinjavanje prije iduće zime svih građana koji žive u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama neposredno uz svoje oštećene kuće te maksimalno ubrzanje procesa obnove.


S tim ciljem početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje bit će upućene izmjene i dopune Zakona o obnovi kojim će se, naglasio je Bačić, smanjiti broj sudionika procesa obnove i za 40 posto te u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju koja “značajno otežava proces obnove”.
U javno savjetovanje bit će upućene i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima će se objediniti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu.


Bačić očekuje da će oba prijedloga za 15 dana biti na Vladi te potom upućena u hitnu saborsku proceduru.


Najavio je za idući tjedan otvaranje radova na višestambenoj zgradi te 18 gradilišta zamjenskih kuća, isključivo za građane smještene u kontejnerima, a za veljaču još 70-ak gradilišta.


Državnim nekretninama, dodao je, dan je nalog da obnove sve stanove na prostoru Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi dio građana mogao naći smještaj do rješenja njihovog stambenog pitanja, a Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama da “već sad krenu u razgovore sa županijama”.


“Na taj način, vjerujem, kroz veljaču bi mogle biti ispunjene pretpostavke da proces obnove ubrzamo”, ocijenio je Bačić koji bi idući tjedan, prema najavama, trebao posjetiti Banovinu.