Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

INSPEKCIJSKI NADZORI

Identificirana 261 žrtva radne eksploatacije

Autor: Hina

05.07.2023. 17:05
Identificirana 261 žrtva radne eksploatacije

Foto: IlustracijaHrvatska policija sudjelovala je u Europolovoj akciji tijekom koje je identificirana 261 žrtva radne eksploatacije i uhićena 21 osoba, priopćilo je u srijedu Ravnateljstvo policije istaknuvši da na području Hrvatske nije identificirana nijedna žrtva trgovanja ljudima zbog rada.


Ravnateljstvo policije izvijestilo je da tijekom akcije u suradnji s inspektorima rada Državnog inspektorata provedeno više inspekcijskih nadzora na području cijele Hrvatske te je prekontrolirano 771 lokacija na kojima je provjereno 7117 osoba, 3465 vozila i 7081 dokument.


Uz to, proveden je nadzor nad 31 domom za starije i nemoćne osobe, 87 smještajnih objekata, 141 ugostiteljskim objektom, 292 ceste i granična prijelaza, 43 gradilišta, 146 trgovačkih centara i javnih površina te nad 31 putničkom stanicom, benzinskom crpkom i autopraonicom.


Pod lupom 118 poslodavaca
Policija nadodaje da su aktivnosti inspektora rada Državnog inspektorata bile  usmjerene na provedbu nadzora nad ukupno 118 poslodavaca.


Tijekom akcije na području EU i izvan nje više od 27.000 službenika provelo je inspekcijski nadzor na ukupno 11.360 lokacija u raznim sektorima uključujući ugostiteljstvo, poljoprivredu i kozmetičku industriju, posebno se fokusirajući na eksploataciju državljana trećih zemalja i izbjeglica.


Tijekom akcijskog tjedna od 10. do 17. lipnja 2023., pregledano je 65.839 osoba i 22. 958 vozila, dok je provjerama otkriveno 57 osumnjičenika, od kojih je njih 21 uhićeno zbog sumnje u radnu eksploataciju, a identificirana je 261 žrtva.


Istražitelji fokusirani i na skupine koje iskorištavaju rat u Ukrajini


Ravnateljstvo policije ističe da su podaci prikupljeni tijekom operacije doveli do pokretanja 86 novih istraga s ciljem otkrivanja daljnjih osumnjičenika i žrtava povezanih s trgovanjem ljudima diljem EU-a i šire.


Ovaj multidisciplinarni pristup, koji je uključivao tijela za provedbu zakona i nadzorna tijela za rad, olakšao je razmjenu informacija i znanja o pokazateljima trgovanja ljudima.


U policiji navode da je najviše inspekcijskih nadzora provedeno u radno intenzivnim sektorima u kojima je zaposlen najveći broj niskokvalificiranih radnika.


Pojašnjavaju da su zaposlenici u industrijama poput prijevoza, logistike i građevinarstva podložniji radnoj eksploataciji zbog čimbenika kao što su neformalna, nestabilna i potplaćena priroda njihovog posla te nedostatka tijela kojima bi se mogli obratiti u slučaju kršenja njihovih prava.


Operativne aktivnosti bile su usmjerene na različite sektore poput prerade hrane i mesa, restorana, usluga prehrane i dostave, kozmetičkih usluga, građevinarstva, rudarstva, prometa i poljoprivrede, dok su kontrole provedene na ključnim graničnim prijelazima u zemljama porijekla, tranzita i odredišta.


Policajci i inspektori rada također su bili usmjereni na radnu eksploataciju kućne posluge i njegovatelja, a tijekom akcije ukupno je provjeren 70.661 dokument budući da se osobe uključene u trgovinu ljudima često pouzdaju u korištenje lažnih i krivotvorenih dokumenata.


Nadzorna su tijela također bila fokusirana na otkrivanje kriminalnih mreža koje iskorištavaju ratna zbivanja u Ukrajini s obzirom na to da ratne izbjeglice predstavljaju posebno ranjivu skupinu. Uključena tijela blisko su surađivala radi identificiranja mogućih počinitelja i žrtava, ističe u priopćenju Ravnateljstvo policije.