Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MAŽAR O PREDSJEDNIKU

I Milanović je potpisivao identične odluke o vojnim misijama

Autor: Hina

06.12.2022. 17:32
I Milanović je potpisivao identične odluke o vojnim misijama


Zastupnik HDZ-a Nikola Mažar uzvratio je u utorak na ponovne kritike predsjednika Zorana Milanovića o neustavnom odlučivanju o misiji EUMAM rekavši kako je Milanović i kao predsjednik i kao premijer potpisivao identične odluke.


Mažar je rekao kako članak 7. Ustava propisuje na koji se način donose odluke kada postoji prethodna suglasnost predsjednika Republike kao i kada nje nema. “Ako suglasnosti predsjednika nema, tada se prema stavku 7. članku Ustava odluka donosi dvotrećinskom većinom zastupnika u Saboru i to nas očekuje 15. prosinca”, izjavio je Mažar.


“Kroz saborsku raspravu utvrdili smo da su ne samo ova nego i sve prijašnje vojne misije EU, pa čak i slanje hrvatskih vojnika u Afganistan za vrijeme rata, potpisane i ovjerene i od Hrvatskog sabora i od tadašnjeg predsjednika Republike, a i sam predsjednik Zoran Milanović u funkciji predsjednika Vlade i sada kao predsjednik već je potpisivao identične odluke”, rekao je Mažar.


Konzultacije u oporbenim klubovima
Najavio da će se ovaj tjedan provesti konzultacije s oporbenim klubovima, među kojima su i oni koji predlažu da se u misiju ugradi civilna komponenta. Moramo vidjeti što se tu u okviru vojne misije EU može napraviti, a što ćemo napraviti bilateralno između Hrvatske i Ukrajine kada agresija završi, kazao je Mažar.


Na tvrdnje predsjednika Milanovića da EU griješi u proceduri jer prema članku 42. stavku 1. Sporazuma o EU stoji da se mirovne misije organiziraju izvan teritorija EU, Mažar je uzvratio da je Ugovor EU vrlo jasan svim članicama.


“Svi znamo da EU važe svaki detalj, svaku riječ, svaki zarez, u svim zemljama članicama EU prije nego što objavi neki dokument. Prema tome, ne postoji drugačiji model od onoga što se primjenjuje cijelo vrijeme jer je identične odluke i vojne misije potpisivao i Zoran Milanović, i kao premijer i kao predsjednik. Dovoljno je samo pogledati četiri odluke iz kolovoza ove godine”, poručio je.


“I glavni tajnik NATO-a Stoltenberg je izjavio da je obišao pripadnike ukrajinske vojske koje se obučavaju na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva i da članice EU provode obuku na teritoriju EU prema tome, tu nema ništa sporno”, rekao je Mažar.