Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NOVI SOJ KORONAVIRUSA

HZJZ utvrdio prve slučajeve krakena u Hrvatskoj, klinička slika blaža nego kod omikrona

Autor: Hina

27.01.2023. 13:15
HZJZ utvrdio prve slučajeve krakena u Hrvatskoj, klinička slika blaža nego kod omikrona

Foto: PixabayHrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je u petak da je varijanta covida-19 kraken stigla u Hrvatsku, u uzrocima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa.


“Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa”,  rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.


Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.


Neke varijante covida-19 brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.
Sadašnje širenje respiratornih infekcija i covida-19 je očekivano budući da više nisu na snazi mjere protiv covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima.