Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

TRADICIONALNI DOGAĐAJ

Humanitarni advent u Mušaluku

Autor: Marin Smolčić

16.12.2022. 19:36
Humanitarni advent u Mušaluku

Foto: Marin Smolčić

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik u organizaciji Školskog volonterskog kluba i Projekta Mušaluk priredila je večeras tradicionalni „Advent u Mušaluku“. Kao i prošle godine i ovoga puta mušalučki Advent bio je humanitarnog karaktera. Prošle godine ova je škola uljepšala blagdane Domu za nezbrinutu djecu sv. Ane u Vinkovcima, a ove godine isto će napraviti za Kuću sv. Terezije od Malog Isusa.  Kako ističe volonterka i voditeljica ovoga projekta Tajana Puškarić ovogodišnji advent je po mogo čemu poseban.


-Večeras smo uspjeli načiniti izvrsnu atmosferu, uz veliki odaziv učenika i roditelja. Vidjeli smo i čuli naš Školski zbor, tamburaše, adventski sajam rukotvorina i božićnih ukrasa, koje su u potpunosti sami izradili učenici Školskog volonterskog kluba. U ponudi su bili i besplatni topli čaj i fritule. Svi prihodi koje skupimo bit će iskorišteni isključivo za kupnju potrepština za Kuću sv. Terezije od  Malog Isusa, gdje za djecu brinu sestre Karmelićanke. Budite i vi dio ove priče i advent provedite zajedno s nama u ovo posebno vrijeme, rekla nam je u ime Volonterskog tima Tajana Puškarić.


Radost školskog adventa nije moglo narušiti niti snažno grmljavinsko nevrijeme s kišom koje se večeras strusilo nad ovim dijelom Like. U zgradi mušalučke škole koju je davnih godina pohađao legendarni poliglot, pisac i svećenik Fran Binički okupilo se mnoštvo učenika, roditelja i učitelja da bi u zajedništvu proslavili zadnju nedjelju došašća. Ravnatelj matične Osnovne škole „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkg Osika Antonio Milinković nije krio zadovoljstvo okupljenim sudionicima.


-Advent u Mušaulku postao je tradicionalan i po okupljenom mnoštvu vidite koliko se veliki i mali vesele druženju, pjesmama, adventskoj ponudi ukrasa i svakako humanitarnom aspektu ove priče. Ta solidarnost iskazuje se davanjem i dijeljenjem dobrote jer uvijek ima onih kojima je pomoć potrebna. Naši su učenici pri tome vrlo dobro organizirani, vrlo humani i svjesni da će svaka prikupljena kuna u humanitarnoj prodaji nekome uljepšati život i ove blagdane, uvjeren je ravnatelj Milinković. Radost druženja nisu mogli umanjiti niti mnogi gromovi što su, osim okićenih jelki, večeras osvjetljavali advent u Mušaluku.