Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA

Hrvoj Šipek na saborskom Odboru upitana zašto nestaju predmeti s inicijalima AP

Autor: Hina

07.02.2023. 11:08
Hrvoj Šipek na saborskom Odboru upitana zašto nestaju predmeti s inicijalima AP

Foto: Davor Kovačević/NLGlavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek danas je došla na saborski Odbor za pravosuđe, gdje bi trebala braniti izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini.


Nikola Grmoja je na početku izjavio kako je skandalozno da oporbeni zastupnici moraju skupljati potpise da se iznese izvješće. Iznio je kronologiju smjene bivšeg glavnog državnog odvjetnika. Hrvoje Zekanović je, pak, uručio kaznenu prijavu protiv predsjednika SDP-a Peđe Grbina zbog 50.000 kuna nepripadajuće imovinske koristi. Dobio je opomenu.


Hrvoj Šipek je na početku izvješća rekla kako se pred sudovima trenutno nalazi 725.628 predmeta, od kojih je 227 tisuća novih. Zbog mjera Ministarstva pravosuđa intenzivira se rad sudova što DORH s postojećim kapacitetima teško prati. Realno je za očekivati zastoje jer nećemo moći pokriti sve rasprave.
Zbog velikog broja rasprava past će broj predmeta, bit će manje odluka. Predlažem odobrenje broja dužnosnika u DORH-u jer će doći do odljeva i odlaska kadrova”, rekla je Hrvoj Šipek, prenosi N1.  


Marin Miletić (Most) je pitao zašto neki od svjedoka, poput onih iz afere s Hrvatskim šumama nisu saslušani.


“O dinamici ispitivanja svjedoka odlučuje DORH. Tempo je stvar državnog odvjedništva, a ne nekoga izvan njega”, odgovorila je.


Peđa Grbin (SDP) pitao  je zašto određene istrage staju a predmeti završe u ladicama, “kad se u njima pojave inicijali AP”.


“Na koje predmete mislite? To ovisi o brojnim objektivnim činjenicama, od prikupljanja dokumentacije, do toga kako će se netko odazvati. Ako mislite na slučaj sa SMS porukama, imamo preko tri milijuna stranica samo digitalnih dokaza. Njihovo analiziranje traje mjesecima i godinama. Uz broj ljudi koji imamo je to nemoguće”, rekla je Hrvoj Šipek.


Smatra li da opozicija vrši pritisak na DORH kako to premijer tvrdi ili pak, premijer vrši pritisak na DORH govoreći da su dokazi o SMS porukama – neteme, pitala je SDP-ova Mirela Ahmetović.


“Odredbom čl. 6. Zakona o državnim odvjetništvima zabranjen je svaki oblik pritiska na DORH. Da, ovo smatram pritiskom. Sjednica koja je sazivana je oblik pritiska na DORH kako bi se donijele odluke koje u ovom trenutku odgovaraju nekom dijelu političkih struktura. Očito je da se bliži predizborna kampanja”, odgovor je glavne državne odvjetnice.