Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

TEŠKI UVJETI RADA

Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 4000 medicinskih sestara i tehničara

Autor: Hina

08.12.2023. 18:55
Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 4000 medicinskih sestara i tehničara

Foto: PixabayU hrvatskom zdravstvu još uvijek nedostaje oko 4000 medicinskih sestara i tehničara, istaknuto je u petak na obilježavanju 20. godišnjice Hrvatske komore medicinskih sestara, gdje je najavljeno i pokretanje specijalističkog usavršavanje onkoloških sestara te sestrinskih savjetovališta.


“Povećanje upisnih kvota i povećanje koeficijenata glavni su preduvjet za rješavanje problema nedostatka medicinskih sestara”, poručio je na obilježavanju Mario Gazić, predsjednik Komore koja broji oko 40.000 članova.


Kao goruće probleme hrvatskog sestrinstva izdvojio je one u organizaciji posla, teške uvjete rada, potplaćenost te sve češću izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju. Najavio je pripremu EU projekta za edukaciju medicinskih sestara u vrijednosti od milijun eura.
“Ubrzo očekujemo i donošenje pravilnika koji će omogućiti pokretanje petnaestak specijalizacija za medicinske sestre i tehničare što će biti značajan korak u konkretnoj primjeni prakse task shiftinga u zdravstvu”,  istaknuo je Gazić.


Beroš: Ubrzo pokrećemo specijalističko usavršavanje


Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da nakon nedavnog pokretanja specijalizacija iz hitne medicine uskoro kreće i pokretanje specijalizacija onkoloških medicinskih sestara i tehničara kao i sestrinskih savjetovališta za kronične i druge bolesti.


Sestrinska savjetovališta za kronične i druge bolesti u sklopu primarne zdravstvene zaštite vodit će, po njegovim riječima, visoko obrazovane medicinske sestre i tehničari te će biti na raspolaganju svim građanima i pacijentima.


Ministarstvo će financijski participirati u tom usavršavanju i za ostale programe, istaknuo je Beroš koji ističe da će se zalagati za povećanje koeficijenata kao i daljnje povećanje upisnih kvota.