Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VELIKA KRIZA KADROVA

Hrvatska traži najmanje 35 tisuća radnika u turizmu

Autor: Alenka Juričić Bukarica

30.01.2023. 17:50
Hrvatska traži najmanje 35 tisuća radnika u turizmu

Foto: Goran Kovačić/PIXSELLPotraga za radnicima u hrvatskom turističkom sektoru u punom je jeku, a situacija je takva da naći radnika nije bilo nikad teže. Jučer je tako otvoren i najveći online sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr na kojem je oglašeno više od 200 oglasa, od čega većina upravo u velikim turističkim tvrtkama.


Konobari, prodavači, kuhari, vozači, spasioci, wellness terapeuti, vrtlari… Traži se širok spektar djelatnika, s tim da su poslodavci ove godine, ali i dosad, objavili najveći broj oglasa, naime, lani ih je bilo nešto manje od 200, a godinu ranije oko 120.


Stižu »povratnici«


Potražnja za djelatnicima je velika, i to ne samo kod nas, Njemačka traži oko 50.000 djelatnika, austrijskom turističkom sektoru nedostaje oko 40.000 radnika u turizmu. Hrvatskim poslodavcima sigurno u takvoj utakmici nije lako doći do radnika.
Kriza kadrova eksplodirala je s pandemijom, odnosno njenim jenjavanjem, a ove godine sve je dodatno začinila inflacija dakle, sveopći rast troškova koji dodatno stišće turističke kompanije koje još nisu »zatvorile« ni gubitke iz dvije godine pandemije.


Poslodavci u turizmu godinama ukazuju na potrebne mjere za olakšavanje zapošljavanja, prije svega radne snage na domaćem tržištu, a svake godine muku muče i sa zapošljavanjem stranaca, odnosno procedurom i čekanjem dozvola za strane radnike i po dva, tri mjeseca. U ovoj turističkoj godini neke su se po tom pitanju ipak makle smjesta.


Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) kazao je da je situacija s kadrovima sve teža, a što nije ništa neočekivano.


– Kompanije su već počele s aktivnostima za pronalazak radne snage. Nadamo se da će promjene koje je napravilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ipak pomoći. Promjene se odnose na djelatnike »povratnike«, dakle, one strane radnike koji su već radili kod nas, a za čije se zapošljavanje najavljuje ubrzani i pojednostavljeni postupak.


Od toga puno očekujemo jer procjenjujemo da nam se vraća i do 50 posto sezonaca. Ako ta mjera koja je najavljena u pripremi ovogodišnje sezone profunkcionira kako je najavljeno, mogla bi biti dodatni poticaj sezoncima da nam se i u idućim godinama više vraćaju. Ako se radna dozvola ne mora čekati dva ili tri, mjeseca, već ako se riješi za dva do tri tjedna, kako je najavljeno, naše tržište sigurno postaje konkurentnije i poželjnije.


S druge strane, sigurno da su sve kompanije svjesne da plaće trebaju rasti te će se i ove godine taj trend nastaviti, pogotovo zbog inflacije, kazao je Ostojić. On je podsjetio na to da su plaće u posljednje dvije godine po anketi koju je povelo ovo udruženje u turističkim kompanijama povećane 27,5 posto. Tu su i ostali troškovi.


Mjere Vlade


Plaće su, reći će, rezultat dvaju faktora, produktivnosti rada stanja na tržištu rada.


– Sigurno da su pronalazak, ali i zadovoljstvo radnika, prioritet svakog poslodavca. Razgovori sa sindikatima se vode i prema informacijama koje imam, sindikati su pokazali razumijevanje za ovu situaciju. Mi tu nismo na suprotnim pozicijama, svi bismo htjeli da radnici imaju već plaće i budu zadovoljni, da je fluktuacija zaposlenika što manja, no postoje određeni limiti. Ukupni troškovi su lani rasli više od 40 posto.


Ponavljam, kazao je Ostojić. Naveo je da se procjenjuje da će se za sezonu tražiti oko 35.000 radnika, te dodao da će ove godine sigurno biti olakšavajuće i to što je dignut porezni limit za rad studenata što će im biti dodati poticaj za rad preko sezone.


– Polako se rade pomaci, ne postoji jedna formula kako bi se riješio ovaj problem. A u konačnici to nije samo naš specifikum. Trebat će nam 10-ak posto više ljudi nego 2022. te očekujemo da će ove nove mjere ipak znatno olakšati zapošljavanje kadra koji nam nedostaje, zaključio je Ostojić.


Koliko će sezonaca ove godine trebati te koje uvjete nude, provjerili smo u nekoliko velikih turističkih kompanija. U Liburnia Riviera Hotelima (LRH) potvrdili su da su pripreme za ljetnu sezonu 2023. krenule već prije nekoliko mjeseci, ali i dodali kako nikada nisu bile intenzivnije.


– Proces zapošljavanja je u tijeku, a najveći broj natječaja otvoren je za radna mjesta kuhara, konobara, sobarica i kućnih majstora. Mi se kao poslodavac zaista trudimo privući nove djelatnike poboljšanjem radnih uvjeta, ulaganjem u edukaciju i kreiranjem atmosfere sigurnosti, dugoročnosti i međusobnog uvažavanja.


Broj naših stalnih zaposlenika iz godine u godinu raste i na to smo izrazito ponosni, a broj dugoročnih ugovora ove smo godine povećali za čak 10 posto u odnosu na 2022., istaknuli su u LRH-a te naveli da sezonskim zaposlenicima osiguravaju smještaj, topli obrok te plaćene troškove prijevoza na posao.


– A veliki izazov s kojim se suočavamo je nedostatak radne snage na hrvatskom tržištu rada, pogotovo kada je riječ o potrazi za iskusnim kuharima i à la carte konobarima, kazali su u LRH-u.


Tehničko osoblje


U Plavoj Laguni, u čijem je sastavu i riječka Bonavia, kazali su, pak, da već godinama zapošljavaju više od polovinu radnika na jedan od trajnih oblika suradnje, dok drugu polovinu zapošljavaju sezonski, riječ je o njih oko 1.500., no, među njima je i mnogo povratnika.


U ovoj kompaniji kažu da je praktički »potraga« za kadrovima postala cjelogodišnja, a najviše se traže kuhari i pomoćni kuhari, mesari, konobari i serviri, sobarice, recepcionari, redari na bazenu, kućni majstori i ostalo »tehničko« osoblje, vrtlari, radnici u praonici rublja…


Plava Laguna iz regije je u posljednjih nekoliko godina zapošljavala oko dvije tisuće radnika, a i ove godine imamo veliki broj povratnika kako iz Hrvatske, tako i iz regije – prije svega Bosne i Hercegovine i Srbije.. Prošle godine po prvi smo put zaposlili radnike iz dalekih zemalja, a i ove godine nastavit ćemo s tom praksom.


Očekujemo da ćemo zaposliti dovoljno djelatnika kako bismo našim gostima omogućili kvalitetan boravak u našim objektima.


Svakako da je iz godine u godinu sve izazovnije naći kako kvalificirani, tako i nekvalificirani kadar, no trudimo se što više radnika zadržati što boljim plaćama, odnosno drugim kako materijalnim, kao što su nagrade za dobre radne rezultate, božićnica za sve sezonce, nagrade za radnike sezone, tako i nematerijalnim uvjetima u što ulaze edukacije, tečajevi, dobra radna atmosfera, osigurani smještaj i prehrana, ulaganja u vlastiti personalni smještaj i drugo, kazali su u Plavoj Laguni napominjući da su, osim plaća koje svake godine rastu u dogovoru sa socijalnim partnerima, prošle godine svojim radnicima koji su odradili maksimalan broj sati omogućila 13.500 kuna dodatnih benefita.


Nužne promjene


Jadran Crikvenica ove godine potražuje 360 sezonskih radnika, najvećim dijelom za odjele domaćinstva, restorana i kuhinje. Na neodređeno vrijeme imaju 179 zaposlenih, a za dio sezonskih radnika koriste mjeru stalni sezonac.


– Kao i protekle godine, konstantno smo u potrazi za radnom snagom. Prisutni smo na online sajmovima, sajmovima u Hrvatskoj koji će se nakon tri godine pauze ponovo održati u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i to u Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu, te sajmovima u inozemstvu.


Aktivno se oglašavamo na brojnim portalima, također u zemlji i inozemstvu. I ove smo godine nastavili suradnju sa školama i fakultetima, ne samo u dijelu obavljanja praktičnog dijela nastave, nego i stipendiranja učenika i studenata koji se obrazuju za rad u turizmu. Najviše tražimo kuhare, pomoćne kuhare, pomoćne kuhinjske radnike, sobare i čistače.


U intenzivnoj smo potrazi za radnom snagom još od kraja prošle ljetne sezone i očekujemo najvećim dijelom radnike iz Makedonije, BiH i Srbije, u manjem broju te radnike iz Nepala, Indije i Filipina, kazala je Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga Jadrana Crikvenica.


Dodala je da je nedostatak radne snage, a posebice kvalitetne radne snage, problem koji će zasigurno biti prisutan i sljedećih godina i nije ga moguće riješiti preko noći, a promjene moraju krenuti od obrazovnog sustava.


Jadranka Lošinj ove godine traži oko 500 sezonskih radnika, dok je trenutačno zaposleno 530 zaposlenika, što uključuje i stalne sezonske zaposlenike. Na Lošinju su istaknuli da su tijekom godina razvili odličnu suradnju s ugostiteljskim školama iz cijele Hrvatske, kao i s međunarodnim školama iz Europe te suradnju s fakultetima za turistički menadžment u okviru koje osiguravaju vrhunsku stručnu naobrazbu za učenike i studente.


– A naše sezonske radnike zapošljavamo ovisno o njihovim interesima, talentima, profesionalnim i komunikacijskim vještinama, iskustvu i drugim karakteristikama koje nam omogućuju da pružimo najbolju moguću ugostiteljsku uslugu. Kao i proteklih godina, najveći interes imamo za zapošljavanje profesionalnog kadra kuhara, konobara, recepcionara, sobarica, ali i ostalih pomoćnih zanimanja u turizmu.


Prvenstveno smo orijentirani pronalasku radne snage dostupne na domaćem tržištu rada, i zemljama regije. Jezik nam pritom predstavlja glavnu komparativnu prednost. Prošle godine su nam se pridružili i zaposlenici iz dalekih zemalja, poput Filipina i Nepala, koji su se pokazali kao vrhunski radnici.


Budući da je Hrvatska od ove godine članica Schengena, zapošljavanje će biti nešto izazovnije nego prethodnih godina, kazali su u Jadranki Lošinj koja radnicima nudi smještaj, prehranu, nagrade i priznanja prema doprinosu u radu, bonuse, naknadu za povratak kući, popuste za određene usluge kompanije, ugovor za stalne sezonske poslove za hrvatske državljane, edukacije, osposobljavanja, mogućnost razvoja karijere te sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme.


Profesionalni razvoj


U najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj, Valamaru u sezoni 2023. će zapošljavati više od 7.500 radnika među kojima gotovo 1.000 stalnih sezonaca koje svake godine Valamar uključuje u mjeru, te oko 4.000 sezonskih radnika uključujući studente i učenike koje kompanija stipendira i tako osigurava posao nakon završene srednje škole.


Navode i da su sve otvorene pozicije dostupne na web- stranici Dobar posao u Valamaru, a trenutačno najviše traže sobarice, kuhare, pomoćne kuhare, konobare i pomoćne konobare, ali traže se i šef kuhinje, animator, recepcionar, slastičar…


U kompaniji ističu da svake godine osiguravaju 300 do 400 novih ugovora na neodređeno, a svi stalni sezonci i sezonski zaposlenici u Valamaru imaju priliku postati stalni zaposlenici.


Inače, čak 90 posto kadra im dolazi iz Hrvatske. Iz Valamara ističu da su već godinama TOP poslodavac u turizmu i među najboljim poslodavcima u Hrvatskoj te kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta rada u turizmu kako bi se radnici zadržali u Hrvatskoj.


Ističu i to da su prvi pokrenuli proces usklađivanja plaća u turizmu prema europskim kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama.


Tako su u 2022. povećane plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, programom »Flexi posao« prilagođavaju se radne obveza potrebama djelatnika, sve u cilju što bolje ravnoteže privatnog i poslovnog života, a programom »Živi destinaciju«, osim kvalitetnog smještaja i prehrane, svim radnicima koji dolaze raditi iz drugih krajeva Hrvatske omogućavaju se popusti na više od tristo prodajnih mjesta te im se pruža mogućnost korištenja destinacijskih zabavnih sadržaja kao što su izleti ili sportske aktivnosti,


– Zaposlenicima je omogućeno stručno usavršavanje, profesionalni razvoj i sudjelovanje u edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, ističu u Valamaru.