Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SABOR ODLUČIO

Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike!

Autor: Hina

16.12.2022. 15:09
Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike!

Foto: Screenshot YoutubeHrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su u petak saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.


Nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.


Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine.
Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji,  s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost.


Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.


Uoči glasovanja zastupnici su u ime klubova zatražili stanke kao bi ponovili stavove za i protiv misije EUMAM koje su iznosili proteklih dana.