Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

TVRD STAV

Hrvatska je protiv ukidanja konsenzusa u vanjskoj politici EU-a

Autor: Hina

22.05.2023. 20:37
Hrvatska je protiv ukidanja konsenzusa u vanjskoj politici EU-a

Foto: Sanjin Strukic/PixsellHrvatska ne podržava prijedlog da se odlučivanje konsenzusom u nekim područjima vanjske politike EU-a zamijeni odlučivanjem kvalificiranom većinom jer je to jedina poluga koja manjim državama jamči ravnopravnost, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


Na inicijativu Njemačke, devet zemalja članica je početkom svibnja formiralo skupinu koja se zauzima za to da se u određenim vanjskopolitičkim pitanjima umjesto jednoglasnosti odlučuje kvalificiranom većinom.


Jedan od razloga za tu inicijativu su poteškoće oko usuglašavanja politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Mađarska je zemlja koja najčešće poseže za blokadom i traži ustupke da bi pristala na neke odluke, a što joj omogućuje pravilo o jednoglasnom odlučivanju. Za promjenu pravila potrebna je jednoglasna odluka država članica.
“Hrvatska nije za to, ali to ne znači da Hrvatska nije za jedinstvo EU-a, dapače, do sada nismo nikad blokirali neku odluku i uvijek smo bili konstruktivni suradnik”, rekao je Grlić Radman.


“To je jedina poluga koja jamči nama kao maloj zemlji da ne bude preglasana i da ravnopravno sudjeluje u donošenju odluka koje su doista važne za nacionalnu sigurnost i nacionalni interes”, rekao je Grlić Radman.