Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OPORBA U AKCIJI

Hoće li Plenković na saborsko saslušanje o Ini?

Autor: Dražen Ciglenečki

03.11.2022. 10:01
Hoće li Plenković na saborsko saslušanje o Ini?

Foto: Igor Kralj, Tomislav Miletić, Davorin Višnjić PIXSELL / Davor KovačevićTeme vezane za Inu predmet su saslušanja koja provode dva saborska tijela, Odbor za gospodarstvo i Antikorupcijsko vijeće, a u utorak je na redu potonje.


Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) sazvao je za 8. studenoga sjednicu na koju je i po treći put pozvao premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića, a usto i njegovog nasljednika na čelu resora gospodarstva Davora Filipovića, kao i niz nekadašnjih i aktualnih članova Nadzornog odbora Ine.


»Nastavljamo sa saslušanjima oko načina upravljanja Inom, korupcije epskih razmjera na koju i Vlada, a i MOL zatvaraju oči zbog čega Mađari ostvaruju svoje nacionalne interese nauštrb interesa hrvatskih građana. Unatoč nervoznim napadima vladajućih, ne odustajemo od razotkrivanja istine o korupciji i sve izvjesnijoj veleizdaji u Ini«, napisao je Grmoja na Facebooku najavljujući novu rundu saslušanja u okviru Antikorupcijskog vijeća.


Pitanja zastupnika
– Sve su opcije na stolu, a oko nekih ćemo i malo taktizirati, kazao nam je jučer predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Različiti prioriteti


Iz njegovih je riječi jasno da u oporbi nisu načisto bi li za njih saslušanje Plenkovića na Odboru za gospodarstvo bilo politički oportuno. Saslušanja na Antikorupcijskom vijeću, u kojem HDZ nema većinu, bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića i nekadašnjeg člana Uprave Ine Davora Mayera, dobro su prošla za opoziciju. No, neki njezini zastupnici s kojima smo jučer razgovarali nikako nisu bili zadovoljni saslušanjem Filipovića na Odboru za gospodarstvo »u strogo kontroliranim uvjetima«. Ovo tijelo vodi HDZ-ovac Žarko Tušek i logično je da on ne predsjeda sjednicama kao Grmoja, da su mu politički prioriteti različiti. Saslušanje Filipovića zakazao je dan uoči Dana mrtvih, čime se zamjerio oporbi. Međutim, Vesna Vučemilović iz Kluba Hrvatskih suverenista, čija je ideja bilo saslušanje čelnika HERA-e i HROTE, smatra da je Tušek uglavnom korektan u ulozi predsjednika Odbora za gospodarstvo.


Tijekom saslušanja ministra gospodarstva je, prisjeća se Vesna Vučemilović, Tušek kolegu iz HDZ-a Tomislava Okrošu, koji je svoje pitanje koncipirao na način da je hvalio brojne poteze Vlade, upozorio da se udaljio od teme.


Naravno, nema jamstva da bi Plenković rekao svojim HDZ-ovcima da prihvate eventualni prijedlog opozicije da ga se sasluša. Ali, osim što ignorira Antikorupcijsko vijeće, premijer nema problema sa sučeljavanjem u Saboru s političkim protivnicima, pa je jednom pristao i na saslušanje na Odboru za nacionalnu sigurnost, istina na zatvorenoj sjednici.