ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Hrvatsko nacionalno vijeće

HNV pozdravlja Plenkovićev posjet kao “vidljivi znak potpore Hrvatima u Srbiji”

Autor: Hina

23.06.2023. 12:30
HNV pozdravlja Plenkovićev posjet kao “vidljivi znak potpore Hrvatima u Srbiji”


Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) pozdravilo je u petak prvi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji i susrete dužnosnika dviju država na visokoj razini, uz ocjenu da će to biti “vidljivi znak i podrška Hrvatske Hrvatima u Srbiji”. Premijer Plenković danas prvi put u mandatu odlazi u posjet Srbiji, jedinoj susjednoj zemlji koju kao predsjednik vlade nije posjetio.


On će u Subotici otvoriti Hrvatski dom, jedan od znakova da su opterećeni odnosi dviju zemalja u posljednje vrijeme krenuli uzlaznom putanjom, a sastat će se s predsjednicom vlade Srbije Anom Brnabić.


U Hrvatskom nacionalnom vijeću kažu za RTS da je to prvi posjet jednog hrvatskog premijera nacionalnoj zajednici Hrvata u Srbiji i pozdravljaju susrete Hrvatske i Srbije na najvišoj razini.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnim da će otvorenju sjedišta hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatskog doma – Matice u Subotici, nazočiti i srbijanska premijerka Brnabić s kojom će se Plenković bilateralno sastati.


Naglasila je da taj projekt, koji je gotovo u cijelosti s 1,8 milijuna eura financirala hrvatska vlada, izgrađen za dvije godine.


“To je jako veliki podstrek za Hrvate u Srbiji, jer ćemo dobiti zapravo na prvom mjestu jedan funkcionalni prostor, gdje će biti tri institucije. Bit će, na neki način, i racionalizacija troškova i udruživanje snaga.


Imat ćemo i jedan reprezentativni prostor kakav Hrvati zaista ovdje zaslužuju i činit će svojevrsni spomenik kulture za narednih 300 godina”, rekla je Vojnić za RTS uoči Plenkovićeva posjeta.


To će, dodala je, “na koncu, zapravo biti i vidljivi znak i podrška Republike Hrvatske Hrvatima u Republici Srbiji”.