Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TKO SU ONI?

“HDZ u oporbi ima barem tri spavača”: Vrkljan otkriva da neće biti za opoziv Plenkovića

Autor: Dražen Ciglenečki

20.02.2023. 08:30
“HDZ u oporbi ima barem tri spavača”: Vrkljan otkriva da neće biti za opoziv Plenkovića

Foto: iStock/P. Macek/PIXSELLU Saboru će se već u četvrtak raspravljati o oporbenom prijedlogu opoziva premijera Andreja Plenkovića. Nekad je Plenković ovakve inicijative protiv članova njegove Vlade ostavljao za sam kraj propisanog jednomjesečnog roka, a ovaj put, kada je on u pitanju, želi to što prije skinuti s dnevnog reda iako ima vremena do 11. ožujka.


Na nedavnom je koalicijskom sastanku Silvano Hrelja rekao da je parlamentarna većina poput armiranog betona, što je naišlo na premijerovo odobravanje, pa se potvrda očekuje i prilikom glasovanja o nepovjerenju Plenkoviću.


Svih 77 zastupnika, koliko ih podržava Vladu, odbacit će oporbenu inicijativu. Eventualno netko od njih može nenamjerno glasovati za opoziv predsjednika Vlade, kao što je to u petak učinio HDZ-ovac Tomislav Klarić uskrativši potporu izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.


Nikakve obveze
No, glasovanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u petak je otvorilo mogućnost da protiv prijedloga kojeg je autor Domovinski pokret, time faktično i za Plenkovića, bude i više od 77 zastupnika. Unatoč izjavi predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka da su on i kolega iz stranke Darko Klasić zaokružili na glasačkom listiću ime Nataše Novaković, za koju se opredijelila i opozicija, nova predsjednica Aleksandra Jozić-Ileković dobila je 78 glasova, nužno joj je bilo najmanje 76.


Dakle, tri zastupnika oporbe pomogla su HDZ-u da njihova kandidatkinja prođe već u prvom izbornom krugu. Velika je razlika između tajnog glasovanja i javnog, kakvo će biti o Plenkoviću, ali čini se da bi barem jedan oporbenjak svejedno mogao biti za njega. Nagađa se da je Milan Vrkljan, predsjednik Kluba Za pravednu Hrvatsku, jedan od onih iz opozicije koji su svoj glas dali Aleksandri Jozić-Ileković. On se ne želi izjasniti.


– Nisam ja imao nikakve obveze prema Nataši Novaković, koju su vladajući postavili prije pet godine, a drugi kandidati mi nisu bili poznati. Ipak, glasovao sam, ali kako je to bilo tajno, ne bih o tome javno govorio, rekao nam je jučer Vrkljan. Logika nalaže zaključivanje da bi on bez problema kazao da je bio za Natašu Novaković da je uistinu tako glasovao, pa je onda vjerojatno da nije kada se ustručava to izjaviti.


Međutim, budući da je glasovanje između više kandidata bilo tajno, nitko ne može tvrditi bilo što u vezi Vrkljana. Ali, da nekadašnji član HDZ-a nije klasičan oporbeni zastupnik jasno je iz njegovog odgovora na pitanje kako će postupiti što se tiče Plenkovićevog opoziva.


– Ja sam oporba, nisam podržao državni proračun i niti jednog ministra. No, prijedlog da se izglasa nepovjerenje premijeru odbio sam potpisati i neću za to glasovati kada dođe na red. Moji su razlozi principijelni, ne mogu biti dio platforme koju okuplja predsjednik Zoran Milanović.


U oporbi čije sastanke organizira Peđa Grbin, ja jednostavno ne mogu sudjelovati. Most i Hrvatski suverenisti kad-tad će doći pameti. Ja Hrvatsku nikad neću rušiti, poručuje Vrkljan.


Izgledan glas


I Zlatka Hasanbegovića iz Kluba Domovinskog pokreta spominje se kao dosta izgledan glas za Aleksandru Jozić-Ileković. On to odlučno negira.


– Procjenjujući da bi se moglo kalkulirati s mojim glasom, uopće nisam preuzeo listić. Bila je tamo kamera i svatko tko pogleda snimku uvjerio bi se da nisam bio među zastupnicima koji su došli po listić, naglašava Hasanbegović. Bivši ministar kulture ima teoriju da su HSLS-ovci zapravo dali glas Aleksandri Jozić-Ileković.


– Postoji samo Hrebakova riječ, dokaza nema. Na kraju su, u dogovoru s Plenkovićem, dva zastupnika HSLS-a bila za Aleksandru Jozić-Ileković. Tako se stvorila kontroverza o tri žetončića, a samo je jedan, smatra Hasanbegović.


Na tragu njegovog razmišljanja je i neovisna zastupnica Marina Opačak Bilić, donedavno članica Kluba Socijaldemokrati, koju se također »sumnjiči« da je u petak priskočila u pomoć HDZ-u.


– Ja sigurno nisam glasovala za Aleksandru Jozić-Ileković. I, iskreno, mislim da HDZ ima u oporbi tek jednog spavača, ne tri. Vjerujem da je u pitanju pokušaj spina HSLS-a i da Hrebak i Klasić ipak nisu podržali Natašu Novaković, rekla nam je zastupnica koja je u Sabor ušla na listi predvođenoj SDP-om.


HDZ izabrao Hasanbegovićevog kandidata za NO HRT-a


Nije u petak bilo zanimljivo samo u sabornici, nešto se intrigantno dogodilo i na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. HDZ je podržao Hasanbegovićevog kandidata za Nadzorni odbor HRT-a.


Nakon provedenog javnog poziva, utvrđeno je da formalne uvjete za upražnjeno mjesto u Nadzornom odboru od prijavljenih zadovoljavaju Antun Pavešković i Damir Pijaca, dugogodišnji djelatnik Radija Rijeka.


Na sjednici Odbora je Hasanbegović predložio da se izabere Paveškovića, povjesničara hrvatske književnosti, a HDZ-ova većina je pristala na to. O Paveškoviću se moraju još izjasniti zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora.