Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ustavne promjene

HDZ pristaje na odredbu koja onemogućuje zabranu pobačaja?

Autor: Dražen Ciglenečki

23.02.2023. 08:00
HDZ pristaje na odredbu koja onemogućuje zabranu pobačaja?

Foto: NL/G. Stanzl/P. Macek/PIXSELLČinilo se mjesecima da se proces ustavnih promjena, premda je već prošao dvije od tri predviđene faze, nalazi u slijepoj ulici. U utorak je, međutim, u pregovorima između HDZ-a i lijevo-liberalne oporbe došlo do određenog napretka.


Prerano je još za ocjene da su se značajno povećale šanse za uspješan završetak postupka izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kako bi se postrožilo pravila za provođenje referenduma, ali HDZ je pokazao volju za barem djelomično prihvaćanje ključnog zahtjeva SDP-a i njihovih političkih saveznika u Saboru.


Ne, nije se Dražen Bošnjaković, koji se u utorak sastao s Arsenom Baukom i predstavnicima ostalih stranaka progresivne opozicije, iznenadno složio s unošenjem u Ustav prava žene na izbor, ali nagovijestio je spremnost za podršku pravnom rješenju koje bi praktično onemogućilo zabranu pobačaja.
Nikad HDZ nije rekao da će zabraniti pobačaj, nisu to, uostalom, učinili dok su obnašali vlast. Ali, HDZ već skoro šest godina odbija provesti odluku Ustavnog suda na osnovu koje bi Sabor trebao donijeti novi zakon kojim bi se reguliralo medicinski prekid trudnoće, s obzirom na to da je postojeći na snazi još od 1978.


Sada je Bauk predložio Bošnjakoviću da se Ustavni zakon o Ustavnom sudu promijeni na način da se u njega ugradi odredbu da Ustavni sud svoje prethodne odluke može mijenjati isključivo dvotrećinskom većinom. Ustavni sud je 2017. jasno odlučio da zakon o pobačaju nije protuustavan, kao i da se novim zakonom ne smije zabraniti pobačaj.


– Ovaj je prijedlog SDP-a predmet razgovora, mi načelno nismo neskloni toj ideji, ali ima više opcija kako doći do toga što oni traže. Potrebno nam je dobro nomotehničko rješenje. Ukratko, ne smatramo lošim da se propiše da se činjenično odluka Ustavnog suda može promijeniti samo nekom kvalificiranom većinom ustavnih sudaca, rekao nam je Bošnjaković.


Kako se članove Ustavnog suda bira u Saboru dvotrećinskom većinom zastupnika, jednostavno je nezamislivo u tim okolnostima da politički konzervativci uspiju u Ustavni sud progurati toliko sudaca da bi oni mogli dvotrećinskom većinom ukinuti odluku Ustavnog suda iz 2017.


Pravo na izbor bi, znači, bilo zacementirano u Hrvatskoj i bez toga da ga se izrijekom stavi u Ustav. Riječ je o prilično ozbiljnom političkom ustupku HDZ-a, a da bi oporba zauzvrat osigurala dovoljno glasova kako bi se usvojio cijeli paket ustavnih promjena vezanih za institut referenduma.


Na potezu su sada SDP, Možemo! i ostali za koje bi ovakav ishod objektivno predstavljao političku pobjedu. Naročito zato što SDP i sam godinama predlaže strože referendumske propozicije. No, s druge strane, politički je za progresivnu oporbu vrlo osjetljivo bilo što dogovarati s HDZ-om, koji prikazuju kao stranku koja sustavno uništava Hrvatsku.


Njihovi kolege koji pripadaju desnijem političkom spektru, ponajprije Most, već su ih oštro upozoravali da ne mogu ujutro sjediti s njima za stolom i razgovarati o taktici protiv Plenkovićeve vlade, a onda se poslijepodne nalaziti s HDZ-ovcima.