Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DELIKATAN PROBLEM

Hasanbegović, Vrkljan i Pupovac zajedno u raspravi o legalizaciji konoplje

Autor: Dražen Ciglenečki

04.11.2022. 12:07
Hasanbegović, Vrkljan i Pupovac zajedno u raspravi o legalizaciji konoplje

Foto: P. Macek / Z. Basic / PIXSELL / iStockSamo je po sebi zanimljivo kad jedan zakonski prijedlog potpišu zajedno zastupnici oporbene ljevice, Zlatko Hasanbegović, Milan Vrkljan i Milorad Pupovac. Još je intrigantnije ako je u pitanju propis kojim bi se u potpunosti legalizirala konoplja i svaki bi punoljetni hrvatski državljanin, primjerice, imao pravo uzgojiti za vlastite potrebe do devet biljaka. U Saboru je jučer održana rasprava o prijedlogu zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje, koji je početkom ožujka u proceduru uputio Klub Socijaldemokrati, a nje ne bi bilo bez potpisa i dijela zastupnika vladajuće koalicije i nekih oporbenjaka desnije orijentacije, koji, inače, imaju negativan stav prema svim opojnim sredstvima.


Zastupnik može svojim potpisom jednom mjesečno zatražiti raspravu o točki koja se nalazi u dnevnom redu najmanje dva mjeseca, a tijekom listopada njih je 30 iz opozicije to već učinilo u slučaju Godišnjeg izvješća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Socijaldemokrati su se, dakle, morali malo pomučiti kako bi prikupili 30 potpisa i za objektivno kontroverzan zakon. Uspjeli su jer su im se pridružili HDZ-ovi koalicijski partneri Milorad Pupovac, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi te Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta, kao i njegove bivše kolege Milan Vrkljan i Ružica Vukovac, koji su sada u stranci Za pravednu Hrvatsku.


Čin dobre volje


– Svojim su potpisom omogućili da svatko o ovom prijedlogu izrazi mišljenje u Saboru i tumačim to činom dobre volje, kazala nam je jučer Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba Socijaldemokrati.
Ona s ponosom ističe da je riječ o »najprogresivnijem zakonu«.


– Njime bi se u Hrvatskoj u potpunosti legalizirala i liberalizirala proizvodnja i uporaba konoplje. Naglasak nam je na poljoprivrednoj proizvodnji i konzumaciji u medicinske svrhe, ali, naravno, i rekreativno, što bi sigurno pridonijelo daljnjem razvoju turizma. Naš je zakon na tragu onoga što već postoji u Kanadi ili će uskoro u Njemačkoj, zašto Hrvatska ne bi u nečem bila među prvima umjesto da uvijek samo provodimo europske direktive, zaključuje Ivana Posavec Krivec.


Vlada Andreja Plenkovića u svom očitovanju nije prihvatila ovaj prijedlog, upozoravajući na to da on nije u skladu sa Zakonom o suzbijanju uporabe droga. Posebno su istaknuli problematičnost odredbe temeljem koje bi punoljetni Hrvati mogli uzgojiti do devet biljaka konoplje u cvjetanju za osobne potrebe jer se time »stvara dodatan poticaj konzumaciji i ovisnosti o drogama«.


Ipak, troje zastupnika nacionalnih manjina zanemarilo je to i potpisali su da se barem raspravlja o inicijativi Socijaldemokrata. Jednako je učinio i Hasanbegović.


– Ma, to je samo moja potpora raspravi, ništa drugo. Stalno žicaju potpise za nešto i evo vam onda moj i raspravljajte o tome. Dok sam to potpisivao, nisam ni ulazio u sadržaj predloženog zakona, ja sam jednostavno solidaran sa zastupnicima i nema nikakve druge pozadine. U konačnici će odlučiti glasovi zastupnika, a ne potpisi, objasnio nam je Hasanbegović svoje motive.


Suverenisti začuđeni


Ali, potpis bivšeg HDZ-ovog ministra kulture svojevrsna je i politička investicija.


– Rekli su mi Socijaldemokrati da će i oni biti solidarni. Zato kad ja predložim zakon o ukidanju Dana antifašističke borbe, očekujem da će mi Davorko Vidović i ostali Socijaldemokrati dati potpis, priželjkuje Hasanbegović.


Za razliku od njega, nitko iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista nije se solidarizirao sa Socijaldemokratima. Štoviše, njihov predsjednik Marijan Pavliček začuđen je Hasanbegovićevim i Vrkljanovim potezom.


– Zakon o potpunoj legalizaciji konoplje je ideološki obojen, mi smo u startu protiv njega i nije onda bilo razloga da podržimo da se o tome raspravlja. Mi nismo za to da ova tema uopće bude u javnom prostoru. Ne smije se dopustiti korištenje marihuane u rekreativne svrhe jer to bi sutra otvorilo prostor zlouporabi i opasnijih opijata. Nepojmljivo mi je stoga da su kolege s našeg desnog političkog spektra odlučile dati potporu raspravi o ovom zakonu. Nije nam nikad bio problem podržati prijedlog nekog oporbenog kluba koji nije ideološki obojen, kao što smo i mi dobivali potporu drugih. Ali, ovo ne, kategoričan je predsjednik Hrvatskih suverenista.


Ivanović: Posavec Krivec želi biti ministrica kanabisa


HDZ-ov zastupnik Goran Ivanović naglasio je da će biti afirmativan, ali zapravo je ismijavao potpunu legalizaciju konoplje.


– U domaćinstvu živimo ja, supruga i sin i rekreativno pušimo. Imamo pravo na 27 biljaka, a popušili smo ih, recimo, 15, što ćemo s preostalima? Dovoljno smo vukli, rekreirali smo se i stvarno smo relaksirani, pa ne možemo više i zanima me što s tim ostatkom, upitao je Ivanović u svojoj replici predlagateljicu zakona Ivanu Posavec Krivec. Predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati bila je zgrožena ovakvim pristupom.


– Kolega Ivanović, meni ovo nije smiješno jer želim vjerovati da ste ovo govorili iz perspektive zdravog čovjeka, osobe koja nije osjetila bol. Devet biljaka je ono što je potrebno za ublaži bol teškim bolesnicima, da oboljeli od multiple skleroze mogu normalno živjeti, da se mogu kretati. Ne želim da se ovu raspravu svede na smijeh i podcjenjivanje ljudi kojima treba pomoći, rekla je Ivana Posavec Krivec. Ivanović je reklamirao povredu Poslovnika kako bi upozorio da se u zakonskom prijedlogu devet biljaka konoplje ne dopušta samo bolesnima nego svim punoljetnim državljanima.


– Nisam se nikome rugao. To što vi možda želite postati ministrica kanabisa, čestitam vam ako uspijete, nastavio se Ivanović sprdati.