Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

oštetili tvrtku

Grmoja podnio prijavu DORH-u protiv Vujnovca i Peruška zbog malverzacija u Fortenovi

Autor: Hina

15.04.2024. 11:52
Grmoja podnio prijavu DORH-u protiv Vujnovca i Peruška zbog malverzacija u Fortenovi

Foto: Patrik Macek/PIXSELLKandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.


“Fortenova je oštećena za 66 milijuna eura zahvaljujući Andreju Plenkoviću, Pavi Vujnovcu i Fabrisu Perušku. A znate kako je Peruško plaćen u Fortenovi? Vlada ga je tamo postavila i ona od ovog ne može pobjeći. S ovom kaznenom prijavom simbolički završava jedno razdoblje u kojem su se građani sami morali boriti za pravdu”, rekao je Grmoja na konferencija za medije ispred sjedišta DORH-a


Kaznena prijava je podnesena i protiv Damira Spudića i Josipa Jurčevića (člana, odnosno direktora društva West mall developmenta), Zdravka Mamića (direktor tvrtke Naboo), Mladena Gajskog i nepoznatih osoba zaposlenih u Zagrebačkoj banci, Ministarstvu financija i Poreznoj upravi.
U tekstu prijave stoji da Fabris Peruško nije iskoristio pravo da po opcijskim cijenama preuzme vlasništvo nad Ciglane nekretninama i Stella nekretninama za dvjesto tisuća eura, nego je spomenute nekretnine prepustio Zdravku Mamiću.


On ih je onda prodao Vujnovcu, Spudiću i Jurčeviću  znatno ispod tržišne cijene kako bi izbjegli plaćanje poreza na promet nekretninama kao i poreza na dobit što su im omogućile osobe zaposlene u Ministarstvu financija i Porezne uprave zlorabeći svoj položaj i ovlasti


“Dolazi vrijeme kada će institucije raditi svoj posao i kada će oni koji su se ogriješili o ovaj narod i o zakone, morati odgovarati. Najveći problem će nam biti nedostatak građevinske operative jer je toliko potrebno zatvorskih kapaciteta, s obzirom što se sve napravili od ove zemlje”, kazao je premijerski kandidat Mosta.


Osim toga, Grmoja sumnja da DORH štiti Vujnovca u slučaju “3D Rada”, zbog kojeg je policija upala u sjedište PPD-a prošlog mjeseca.


“Pouzdano znam da u USKOK-u i DORH-u postoji svjedočenje koje ozbiljno tereti Vujnovca u spomenutom slučaju, koji je povezan s plinskim aferom iz Ine. Prema tom svjedočenju, on bi trebao biti priveden ili barem pozvan na obavijesni razgovor, ali DORH ništa ne poduzima”, kazao je.


Vezano uz objavu audiosnimke na kojoj se čuje premijera Plenkovića kako vrijeđa saborske zastupnike Mosta, Grmoja odgovara da za njega ta snimka predstavlja kompliment.


“Kaže da smo mi devet luđaka, za psihijatriju a ne za Gornji grad. Isto tako kaže da ne zna kako te ljude, naše birače, pridobiti. Ja nisam čuo ljepši kompliment za Most od Plenkovića. Poštene ljude se ne može pridobiti ni kupiti”, naglasio je.


Grmoja ističe da je Most jedina garancija za slanje HDZ-a u oporbu, kao i za stvaran obračun s korupcijom jer je “Most jedini otkrivao korupcijske afere vladajućih, za razliku od SDP-a, DP-a i Možemo”.


“Mentalitet vladajućih je da kradeš sve što možeš i gledaš svoje sebične privatne interese. Za njih su luđaci oni koji žele da se radi pošteni. Njima je lako s SDSS-om, čak i sa SDP-om, s njima se mogu dogovoriti. Mi ćemo bit beskompromisni”, poručio je Grmoja.