Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

INICIJATIVA TRI MORA

Grlić Radman se u New Yorku sastaje s ministrima Bugarske, Grčke i Rumunjske

Autor: Hina

20.09.2023. 08:08
Grlić Radman se u New Yorku sastaje s ministrima Bugarske, Grčke i Rumunjske

Foto: Davor Kovačević/NLInicijativa tri mora biti će glavna tema ministarskog sastanka kvadrilaterale, između Hrvatske, Bugarske, Grčke i Rumunjske, koji će se održati na marginama Opće skupštine UN-a, a domaćin će mu biti Hrvatska, najavio je u New Yorku ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Europe (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more.


Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da “ova inicijativa nikada nije bila važnija i snažnija, s obzirom da je i Grčka nedavno na samitu u Bukureštu pristupila toj inicijativi, a žele joj pristupiti i mnoge druge zemlje”. Ona je ipak ograničena na europske države, uz snažnu podršku Europske komisije i strateških partnera, SAD-a i Njemačke, dodao je.
Inicijativa je, po riječima Grlića Radmana, prepoznala ovaj trenutak, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu, kao priliku za otvaranje razgovora o područjima koja su bila u temeljima njezina osnivanja, a to su digitalizacija, energetska diversifikacija i jačanje prometne infrastrukture, no sada su tu i nova područja vezano uz pritisak ilegalne migracije, kibernetičke napade i korištenje opskrbe energentima u političke svrhe.


Ovdje je važno jačanje i stabilizacija šire regije kako bi se smanjile razlike, gospodarske i socijalne, između tzv. starih i novih zemalja članica, istaknuo je hrvatski šef diplomacije.


Po njegovim riječima, Sjedinjene Države pokazuju još snažniji interes za ovu inicijativu nego ranije. Upravo sada treba pokazati snagu, solidarnost i aktivnost, jer je riječ o važnim temama kao što je, primjerice, sigurnost opskrbe hranom.


Tako će situacija u kojoj je Ruska Federacija izišla iz crnomorske inicijative o tranzitu žita, a Hrvatska ponudila svoje luke, također biti jedna od tema razgovora na ministarskom sastanku kvadrilaterale, kazao je.


Uzimajući u obzir sve negativne implikacije ruske agresije biti će riječi o tome kako pojačati našu suradnju i otvoriti područja od zajedničkog interesa za stabilizaciju regije pa i Zapadnog Balkana, čiju europsku integraciju snažno podržavamo, kazao je ministar.


Dodao je da će tema razgovora biti i kako utjecati na Bruxelles da se Bosni i Hercegovini otvore pristupni pregovori s Europskom unijom.


Ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje u New Yorku na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a te na sastancima Svjetskog gospodarskog foruma, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU kao i ministarskom sastanku za Summit budućnosti.


Uz sastanak u formatu kvadrilaterale s grčkim, rumunjskim i bugarskim ministrima, koji će se održati na inicijativu Hrvatske, sudjelovat će i na sastancima Američko-jadranske povelje (A5), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Srednjoeuropske inicijative (SEI).