ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŠEF DIPLOMACIJE

Grlić Radman: Rusija se treba povući s okupiranih ukrajinskih teritorija

Autor: Hina

23.02.2024. 19:11
Grlić Radman: Rusija se treba povući s okupiranih ukrajinskih teritorija

Foto: Davor Kovačević/NLRusija se treba povući s okupiranih ukrajinskih teritorija, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u petak u New Yorku uoči obraćanja Općoj skupštini UN-a.


“Pozivamo Rusiju, koja je ničim izazvana izvršila agresiju na suverenu, neovisnu zemlju, članicu Ujedinjenih naroda, da se povuče s okupiranih teritorija. Osudili smo sve zločine počinjene s ruske strane, osobito prema nevinim civilnim žrtvama i najranjivijim skupinama, djeci i ženama. Osudili smo ilegalno deportiranje djece i svu torturu i seksualna zlostavljanja”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova novinarima u petak.


Grlić Radman je u dvodnevnom posjetu New Yorku gdje sudjeluje na nizu događanja i rasprava u povodu druge obljetnice ruske invazije na Ukrajinu.
Ministar će se kasnije u petak obratiti Općoj skupštini UN-a u okviru tematske cjeline “Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine”, a na marginama zasjedanja sastao se, među ostalima, s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.


Grlić Radman je rekao da je Guterresu prenio “zabrinutost zbog nestabilnosti na zapadnom Balkanu” i da mu je govorio o potrebi izmjena izbornog zakona u susjednoj zemlji te “naporima koje ulaže Hrvatska” kako bi Europska unija što prije otvorila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.


“Guterres cijeni napore glede toga i kao čovjek koji je bio 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, vrlo dobro je poznaje”, rekao je Grlić Radman.


Hrvatski ministar je naglasio da “jedino jednakost i politička participacija svih konstitutivnih naroda u izvršnim i predstavničkim tijelima može osigurati budućnost Bosne i Hercegovine”.