Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE

Grlić Radman: Papa Benedikt XVI. bio je uzor i inspiracija

Autor: Hina

05.01.2023. 15:25
Grlić Radman: Papa Benedikt XVI. bio je uzor i inspiracija

Foto: Patrik Maček/PIXSELLBenedikt XVI. bio je „primjer, uzor i inspiracija“, kazao je novinarima četvrtak nakon sprovoda pape emeritusa šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, istaknuvši i da su ga Hrvati „jako voljeli“.


Grlić Radman i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prisustvovali su ispraćaju Benedikta XVI. Lijes s njegovim tijelom okupljeni su vjernici pozdravili velikim pljeskom, a to za Grlića Radmana predstavlja „jednu spontanost, oduševljenje životom jednoga čovjeka koji je bio primjer, uzor, inspiracija“.


Obuljen Koržinek je rekla kako činjenica da su okupljeni vjernici na kraju mise zazivali proglašenje Benedikta XVI. svetim pokazuje „koliko su ga ljudi voljeli“.
Grlić Radman je istaknuo kako je riječ o „jednom izuzetnom čovjeku koji je napustio ovozemaljski svijet, jednom smjernom svećeniku, jednom vrsnom teologu i intelektualcu par excellence“.


„Bio je doista jedinstven i po tome će ostati u našem sjećanju“, dodao je.


Podsjetio je i na posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, istaknuvši kako je tada „pozdravio ljubljenu Hrvatsku i hrvatski narod koji je, kako je kazao, pridonio oživljavanju tradicije, duhovnosti, moralnih vrijednosti“.


Poveznicu između pokojnog pape u miru i Hrvata vidi i u sličnosti između njegove rodne Bavarske i Hrvatske koje dijele „religiozno-kulturološku atmosferu“.


„Ta bliskost je postojala i zato su Hrvati jako voljeli Benedikta XVI.“, kazao je.


Na pitanje novinara hoće li se sastati u Zagrebu sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem na domjenku Srpskog narodnog vijeća za pravoslavni Božić, Grlić Radman je odgovorio da „sada o tome ne razmišljamo“.