Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

hrvatska diplomacija

Grlić Radman optužio saborske zastupnike za kukavičluk

22.12.2022. 17:46
Grlić Radman optužio saborske zastupnike za kukavičluk

Foto: davor kovačevićMinistar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak da je “jedina mrlja” na hrvatskoj vanjskoj politici to što su 54 saborska zastupnika, koje je optužio za kukavičluk i petokolonašenje, bila protiv misije vojne pomoći Ukrajini.


Nakon što se nakon sjednice vlade pohvalio novinarima velikim ovogodišnjim hrvatskim uspjesima, ulascima u šengenski prostor i eurozonu, šef hrvatske diplomacije oštro je osudio zastupnike koji su bili protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.


“Ono što bilježimo jedino kao jednu mrlju, ljagu, na hrvatskoj vanjskoj politici su 54 saborska zastupnika koja nisu podržala misiju vojne pomoći Ukrajini. To je velika politička blamaža, velika sramota”, rekao je ministar novinarima nakon sjednice Vlade.
“Oni su tim činom pridonijeli velikoj šteti, političkoj šteti i lošijoj reputaciji Hrvatske u svijetu”, ustvrdio je.


Glavni kamen spoticanja između vladajućih i oporbe bilo je obučavanje ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju.


Na pitanje nije li dio oporbe nudio podršku obuci ukrajinskim vojnicima, ali ne na hrvatskom tlu, ministar je odgovorio protupitanjem: “Kakva je to podrška?”.


“Mislim da je insistiranje na tome da se naprave određene distinkcije nepotrebno”, rekao je.


“Nemojte zaboraviti da su i hrvatske vojnike obučavali drugi. Ovo je jedna benigna situacija koju nažalost saborski zastupnici nisu razumjeli”, kazao je Radman na novinarsko pitanje jesu li vladajući pogriješili kad nisu tražili kompromis s oporbom, pogotovo kad je riječ o obuci ukrajinske vojske na teritoriju RH jer ni brojne članice EU-a neće obučavati ukrajinske vojnike na svom tlu.


Na upit koliko je država članica EU prihvatilo vojno pomoći Ukrajini bez obučavanja borbenih snaga na njihovom teritoriju, ministar nije precizno odgovorio. Kazao je da niti jednoj zemlji to nije bilo sporno osim za “ova 54 zastupnika”.


“Dajte mi recite da su ta 54 zastupnika baš takvi eksperti da bi oni napravili distinkciju između borbenog i neborbenog ili nečeg što bi ugrožavalo hrvatsku sigurnost”, kazao je ministar. Optužio ih je da se nisu mogli izdići iz politika svojih stranaka ili da su htjeli difamirati vladu.


Rekao je da njihov čin doživljava kao političku subverziju te da su ti zastupnici političke kukavice koji će nositi trajnu stigmu, ponovivši da je to petokolonaški sindrom u hrvatskom društvu.