Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

lijeva oporba

Grbin i Benčić složno ustvrdili: Šefica DORH-a bi morala podnijeti ostavku

Autor: Hina

11.02.2023. 18:45
Grbin i Benčić složno ustvrdili: Šefica DORH-a bi morala podnijeti ostavku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLPredsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek mora otići jer ona “ne samo da predmete drži u ladicama, već je u nekoliko navrata prošli tjedan pokazala kako je spremna iznositi neistine”, a s njim se složila i Sandra Benčić (Možemo).


Grbin je podsjetio kako je SDP prije više od godinu dana pokrenuo postupak za njezinu smjenu, ali da joj je vladajuća većina pružila podršku. „Zato što zna koliko je dobra u čuvanju predmeta u ladicama. U državnom odvjetništvu Republike Hrvatske ima strahovito puno ljudi koji odgovorno, vrijedno, marljivo obavljaju svoj posao. Zlata Hrvoj Šipek nije jedna od njih”, kazao je Grbin.


Istaknuo je da je Hrvoj Šipek u Hrvatski sabor došla dvaput te ‘oba puta pokazala da je u stanja lagati onima koji je biraju i onima koji ju razrješuju’.


„Ona mora otići. Hoće li to biti na način da podnese ostavku ili da ju razriješi ova ili jedna buduća vladajuća većina, to će pokazati vrijeme, ali ona nakon ovoga što je napravila prošli tjedan ne smije ostati na mjestu glavne državne odvjetnice”, naglasio je predsjednik SDP-a.
S njim se slaže i saborska zastupnica platforme Možemo, Sandra Benčić. „Ako se dokaže da je zaista točno da je po drugi put lagala i to u Saboru, pred saborskim zastupnicima koji su postavljali pitanja o načinu financiranja DORH-a i za koji je ona odgovorna, apsolutno smatram da bi ona trebala podnijeti ostavku”, izjavila je Benčić.Iz prepiske koju je ovih dana objavio RTL vidi se da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u dva navrata komunicirala s Josipom Rimac dok je bila državna tajnica.
U prosincu 2018. godine s tadašnjom državnom tajnicom dogovarala je razgovor o koeficijentima za državne odvjetnike i kasnije oko Hrvatskih šuma. Međutim, u saboru je na pitanje Mostova zastupnika Nikole Grmoje rekla da nikada s njom nije komunicirala, osim kada je bila gradonačelnica.

Slučaj Zambija: Je li naša diplomacija učinila dovoljno
Govoreći o situaciji u kojoj se našlo osmero Hrvata u Zambiji, Grbin je istaknuo da nije siguran je li naša diplomacija učinila dovoljno, ali je i upozorio na ‘bujanje rasizma, ksenofobije’.


„U našem društvu egzistiraju neki koji su spremni iskoristiti tuđi nesretni događaj da bi se time zadovoljavali, nad time slavili, samo zato što im se netko ne sviđa zbog spola, boje kože ili nečeg trećeg”, zaključio je Grbin.


Benčić je uputila apel ‘da se svim diplomatskim putevima osiguraju primjereni uvjete za naše državljane u Zambiji u samom pritvoru’.


„Apeliram da se ubrza sam postupak i da se naravno traži da oni dođu u Hrvatsku zajedno, svi državljani, ne osam, nego 12 jer četvero djece državljana RH je također u Zambiji”, rekla je Benčić.


Grbin i Benčić s novinarima su razgovarali u Donjoj Stubici, gdje je upriličeno 15. izdanje manifestacije Seljačka buna – Bitka za Stubicu.