Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ubojstvo Reihl-Kira

Građanska aktivistica zbog komentara na Facebooku mora Glavašu platiti više od 5 tisuća eura

Autor: Dražen Ciglenečki

21.03.2023. 07:54
Građanska aktivistica zbog komentara na Facebooku mora Glavašu platiti više od 5 tisuća eura

Foto: Robert Anic/PIXSELLMaratonski kazneni postupak protiv Branimira Glavaša, u kojem je taj umirovljeni političar optužen za ratni zločin protiv srpskih civila, još traje, ali on je uspio sudski dokazati da nije odgovoran za ubojstvo šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira 1991.


Općinski sud u Osijeku nepravomoćno je presudio da građanska aktivistica Gordana Pasanec mora Glavašu platiti traženih 40 tisuća kuna, odnosno 5.308 eura zato što je 2. srpnja 2020., u povodu godišnjice smrti Reihl-Kira, napisala na Facebooku da se on zalagao za mirno rješavanje problema sa Srbima, »što nije odgovaralo tadašnjem hrvatskom poglavaru Branimiru Glavašu, zbog čega je atentat i naručen«.


Pozvala se pritom i na anonimno pismo što ga je svojedobno udovica Reihl-Kira primila od jednog hrvatskog iseljenika u Australiji, u kojem je on tvrdio da mu je ubojica Antun Gudelj rekao da je atentat organizirao upravo Glavaš, a po nalogu Vladimira Šeksa i Gojka Šuška.
Sutkinja Spomenka Rodić je, međutim, zauzela stav da ne postoje dokazi koji bi Glavaša povezali s ubojstvom Reihl-Kira. Svoju je odluku utemeljila na presudi Gudelju Županijskog suda u Osijeku, u kojoj se ne spominje Glavaš, kao i na priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova iz 2011., kojim su demantirane neke izjave Jadranke Reihl-Kir.


»Sve informacije koje se odnose na ubojstvo njezinog supruga pomno su provjerene i nije utvrđena osnovana sumnja koja bi Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i Gojka Šuška dovodila u vezu s naručivanjem ubojstva«, objavio je MUP prije 12 godina.


Nadalje, tijekom postupka protiv Gordane Pasanec ispitana su i dva svjedoka, visoka dužnosnika u Osijeku 1991., i obojica su negirala da su bilo kada čuli nešto što bi Glavaša teretilo za zločin što ga je počinio Gudelj, ubivši osim Reihl-Kira i Milana Kneževića i Gorana Zobundžiju.


Dugogodišnji osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić svjedočio je da bi do njega sigurno došla informacija o Glavaševoj umiješanosti da je bilo tako.


»Glavaš i Zobundžija bili su u kumovskim odnosima, a odnosi između Glavaša i Reihl-Kira bili su korektni.


Nisam primijetio nikakve osobne netrpeljivosti, osim što je ponekad među njima bilo koncepcijskih razilaženja, ali to pripada vremenu. Bio sam i ja dio medijskih spekulacija u kojima se govorilo da sam znao što će se dogoditi, a da sam prešutio, što smatram bolesnim i zlonamjernim«, kazao je Kramarić u svom iskazu.


Srećko Lovrinčević, predsjednik Izvršnog vijeća u Osijeku, također je izrazio »apsolutno uvjerenje« da Glavaš nema ništa s Gudeljevim činom. Sutkinja Spomenka Rodić konstatirala je da komentar Gordane Pasanec na Facebooku »nesumnjivo vrijeđa čast i ugled tužitelja«.


Stoga se složila s Glavašem da je iznos od 40 tisuća kuna, odnosno 5.308 eura primjeren s obzirom na to da su mu povrijeđeni duševni mir, ugled, dostojanstvo i ime, što mu sve jamči Ustav. Gordana Pasanec morat će platiti i troškove suđenja u visini od dvije tisuće eura, ali ima pravo na žalbu nadležnom Županijskom sudu.