ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

MINISTARSTVO TURIZMA

Glavina: Očekujemo uspješnu 2024., ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete

Autor: Hina

28.05.2024. 18:10
Glavina: Očekujemo uspješnu 2024., ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete

Foto: Davor KovačevićHrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.


Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ministar je okupio predstavnike turističkog i povezanih sektora, posebice prometa, najavivši da će takvi sastanci biti češći, a idući već u srpnju. Na sastanku su bili i predstavnici hitne medicine, HGSS-a, MUP-a, DIRH-a, lučkih kapetanija i zračnih luka, ACI-ja, HGK, strukovnih udruga i drugi.


“Raduju nas bolji rezultati ove predsezone od lanjske rekordne, a i najave za glavnu i posezonu su odlične te zapravo Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija koja više nije jeftina i teži ka premium kvaliteti ponude, u čemu ne smije biti narušen omjer cijene i kvalitete. S obzirom na sva ulaganja i što nudi, nema nijednog razloga da budemo jeftiniji od konkurenata, ali istodobno apeliram na sektor da znatno više obrati pažnju i pripazi na taj omjer te općenito da sami sebi ne pravimo probleme pričajući loše i kritizirajući umjesto da više razgovaramo i dogovaramo”, naglasio je Glavina.
Ponovio je da će njegov mandat biti mandat kontinuiteta, adekvatnog rada i maksimalnog angažmana. Isto očekuje i od turističkog sektora, u skladu sa strategijom turizma i novim Zakonom o turizmu, za koji treba još donijeti i podzakonske akte, kojima će se uz ostalo definirati i ‘zadaci’ i ‘koraci’ za cijeli sektor.


“Time bi pomogli osnaživanju svih destinacija u Hrvatskoj i dojmu kod ljudi o važnosti da se svi uhvate svojih lokalnih turističkih politika, u čemu će biti dosta izazova, kao i u budućem rastu i razvoju turizma, s većim fokusom na prostornu i društvenu održivost i kvalitetu života stanovnika, da se ne prekorači granica rasta, poput primjera u španjolskoj Mallorci, gdje se stanovništvo sada buni protiv turizma”, smatra ministar.


Najavio je i da će se sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, čiji je po funkciji predsjednik, ubuduće održavati izvan Zagreba, a već za deset dana u Splitu.


Potražnja na tržištima dobra


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio da je stanje potražnje na turističkim tržištima jako dobro i za glavnu sezonu i za predsezonu, te da će HTZ aktivno promovirati Hrvatsku s partnerima na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i Olimpijadi u Parizu. Iznio je podatke da je do sada ove godine u Hrvatskoj bilo 3,4 milijuna turista, koji su ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11 posto više nego lani.


Predstavnici privatnog sektora, hotelijera, agencija, ugostitelja – Veljko Ostojić iz udruga hotelijera HUT i UPUHH, Jelena Tabak ispred ugostitelja HGK te Tomislav Fain iz udruge putničkih agecija UHPA, također su iznijeli velika očekivanja od ove turističke godine, za koju su se dobro pripremili i imaju i dobre najave.


“Privatni sektor radi i ulaže puno u turizmu, u kojemu se uspjeh ne događa sam od sebe, nego uz napor i trud svih, a ono na čemu trebamo dodatno poraditi su detalji oko primjene lani donesenih uredbe o turističkom zemljištu i Zakona o pomorskom dobru, nedostatku radnika kao stalnom problemu i strukturi smještaja s fokusom na visoku kvalitetu”, poručio je direktor HUT-a Ostojić.