Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZASTRAŠUJUĆE SCENE

Glasnogovornik Vlade: “Svi smo potreseni”. HND poziva medije da povuku fotografije

Autor: Hina

11.06.2024. 12:58
Glasnogovornik Vlade: “Svi smo potreseni”. HND poziva medije da povuku fotografije

Foto: Marko Milić (foto: Pixsell), Hrvoje Zovko (foto: Novi listGlasnogovornik Vlade Marko Milić istaknuo je u utorak da su svi u Vladi potreseni viješću da se muškarac samozapalio na Trgu sv. Marka te izvijestio da su policija i sve nadležne službe žurno reagirale kako bi se unesrećenom što brže pružila pomoć.
“Svi smo, naravno, potreseni viješću da se čovjek samozapalio na Trgu sv. Marka. Policija i sve nadležne službe reagirale su žurno kako bi se unesrećenoj osobi što brže pružila pomoć i ugasila vatra”, rekao je Milić.


U tom trenutku premijer Andrej Plenković bio je na sastanku u Vladi.


“Čim je obaviješten o ovom nemilom događaju, predsjednik Vlade i ministri financija i gospodarstva, koji su tada bili na sastanku u Vladi, odmah su izišli ispred zgrade Banskih dvora na mjesto nesreće kako bi vidjeli što se dogodilo, dok je liječnica iz obližnje ordinacije već pružala prvu pomoć unesrećenome”, kazao je.
U tijeku je kriminalističko istraživanje nakon čega ćemo imati jasniji pregled svih okolnosti ovog tragičnog čina, izvijestio je glasnogovornik Vlade.


HND poziva medije da povuku fotografije muškarca koji se zapalio na Markovu trgu


– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u utorak sve medije da ne objavljuju, odnosno da povuku fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Trgu svetog Marka u Zagrebu.
“Podsjećamo na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno članak 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pozornost, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubojstvima, nesrećama, osobnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima”, stoji u priopćenju HND-a.


Novinar, poručuju, treba izbjegavati intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.


Također, vijesti o samoubojstvima i pokušajima samoubojstava se ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubojstvima, navodi HND.