Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MINISTARSTVO ZNANOSTI

Fuchs potpisao novi sporazum s Europskom svemirskom agencijom

Autor: Hina

23.03.2023. 15:00
Fuchs potpisao novi sporazum s Europskom svemirskom agencijom

Foto: Davor KovačevićMinistar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisao je s Europskom svemirskog agencijom (ESA) Sporazum o europskoj državi sudionici, koji će, po njegovoj ocjeni, omogućiti jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta Hrvatske, priopćeno je.


Fuchs je potpisao Sporazum u četvrtak u Parizu u ime Vlade Republike Hrvatske. Sporazum omogućuje Hrvatskoj sudjelovanje u novim programima i aktivnostima ESA-e te će biti dopunjen u roku od godinu dana PECS Poveljom.


PECS Povelja predstavlja Plan za europske države sudionice, a čija je svrha definirati odredbe i uvjete financijskog doprinosa Hrvatske kako bi se Hrvatskoj omogućilo uživanje pogodnosti svih prava koja su joj dodijeljena ECS Sporazumom.
Sporazum će omogućiti Hrvatskoj lakše umrežavanje te korištenje programa i kapaciteta ESA-e s jednim ciljem, a to je jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta uz bolju suradnju između akademskog i poslovnog sektora, kaže se.


Sporazumom se podržava neposredna suradnja između RH i ESA-a u odnosu na svemir i svemirske tehnologije, a obuhvaćat će znanost o svemiru, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, telekomunikacije, istraživanje mikrogravitacija, inženjering i uporabu zemaljskog segmenta te obrazovanje i podizanje svijesti o važnosti svemira i svemirskih tehnologija.


Zajednički međunarodni projekti u području svemira potaknut će aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika s ciljem stvaranja novih vještina i znanja potrebnih za razvoj istraživačkog i inovacijskog potencijala.


Suradnja RH i ESA-a započela je 2018. potpisivanjem Sporazuma o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, a 2020. godine stupio je na snagu i Provedbeni dogovor o tehničkoj pomoći i stručnom znanju. Novi status u ESA-i omogućit će Hrvatskoj ispunjenje nacionalnih ciljeva, ali i jače pozicioniranje u području svemira i svemirskih tehnologija.