Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

IZVANREDNO STANJE

Evo pregleda stanja na Dravi, Muri i Savi: Neki su rekordi oboreni

Autor: Hina

07.08.2023. 12:50
Evo pregleda stanja na Dravi, Muri i Savi: Neki su rekordi oboreni

Foto: Igor Soban/PIXSELLIzvanredno  stanje obrane od poplava je na nekim dionicama na Dravi Muri i Savi i to: Drava-Botovo, zatim Mura-Mursko Središće, Goričan i Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, izvijestili su u ponedjeljak iz Ravnateljstva Civilne zaštite. Izvanredne mjere vrijede za dionice: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug – Ustava Prevlaka; Retencija Žutica –CS Rožec.


U Zagrebačkoj županiji, u Zaprešiću, Sava je u opadanju te nema više ugroza, a kontrolira se stanje nasipa. U nedjelju su nadležne službe obilazile teren na području Brdovca gdje će se, kada se voda još povuče, krenuti sa sanacijom terena, ispumpavanjem vode iz podruma i slično.


Saniran sifon Čička Poljana


U Velikoj Gorici u nedjelju su Hrvatske vode i Vodoopskrba Velike Gorice sanirali sifon Čička Poljana na odteretnom kanalu te su postavljene pumpe i prepumpavala se voda. I dalje se nadziru lokacije u Petrovini, Lomnici i Čiču.
U Rugvici na dužini nasipa Hruščica – Prevlaka bio je manjih procjeđivanja vode pa je 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite u nedjelju postavljalo boks barijere. Na terenu je ostalo još njih 80 koji su nastavili puniti boks barijere i raditi zečje nasipe.


U općini Orle na nasipu Vrbovo – Stružec također su postavljani zečji nasipi. U nedjelju, tijekom večeri kritične točke bile su Stružec Posavski, Vrbovo Posavsko i Ruča. Do sada je postavljeno između sedam i osam tisuća vreća na kritičnim lokacijama.


U saniranju i obrani od poplava su angažirani djelatnici Područnog ureda Civilne zaštite Zagreb, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s dronom, Stožer civilne zaštite općine Orle te više od  100 volontera civilne zaštite i vatrogasaca. U pripravnosti su i dodatne snage koje će doći u slučaju potrebe.


I u Ivanić Gradu su tijekom dana postavljeni zečji nasipi i boks barijere. U nedjelju kasno navečer povišen je nasip boks barijerama na Dubrovčaku kod crkve i dio prema Prerovcu, a Hrvatske vode stalno pregledavaju nasipe.


U Murskom Središću nastradali gospodarski objekti


U Sisačko-moslavačkoj županiji voda iz rijeke Save preljeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak-Palanjek zatvorena  je za sav promet od nedjelje, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve operativne snage su na terenu.


Međimurska županija također se brani od poplave. U Murskom Središću se tijekom dana i noći provodila dogradnja zečjeg nasipa na šetnici u centru i prepumpavanje zacijevljenog potoka u rijeku Muru u kojem je sudjelovalo komunalnog poduzeće i vatrogasci.  Nastradali su gospodarski objekti i garaže, a obiteljske kuće nisu ugrožene.


U općinama Sveti Martin na Muri, Podturen, Goričan, Donja Dubrava i Nedelišće su se tijekom dana i noći ispumpavala voda, postavljali su se i nadograđivali zečji nasipi na kritičnim mjestima te na nasipu na Muri.  Također su se oko ugroženih kuća postavljali zečji nasipi, a nasipi se kontinuirano obilaze.


Zbog prelijevanja rijeke Drave preko ceste zatvorena je državna cesta D20 (Donja Dubrava-Koprivnica).


Na terenu u Koprivničko-križevačkoj županiji bili su u nedjelju djelatnici Hrvatskih voda s mehanizacijom i ljudstvom, sveukupno oko 90 vatrogasaca koji su zajedno sa Stožerom Civilne zaštite Općine Drnje, povjerenicima civilne zaštite i građanima Drnja, punili vreće s pijeskom i ojačavali nasip da se Drava ne bi prelila.


Ondje su nastavili raditi na obrani od poplave i tijekom noći na ponedjeljak, a vodi se briga i o lokalnom stanovništvu pa je za stanovnike osigurana sportska dvorana u kojoj su smještene 33 osobe s područja Drnja.


Zatvorena je cesta D41 između Drnja i Botova, a u ponedjeljak ujutro primljena je i dojava da se voda izlila preko ceste u vikend naselju Šoderica te je taj dio ceste zatvoren.


S obzirom na to da je vodostaj rijeke Mure i Drave u porastu, u Virovitičko-podravskoj županiji u pripravnost su stavljene operativne snage općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica.


Aktivirano je 40 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite općine Sopje na rijeci Dravi zbog izgradnje zečjeg nasipa na dionici kanal Vaška – Kapinci. Dužina izrade nasipa  na kanalu Vaška – Kapinci na rijeci Dravi je produžena na 1.200 metara.


Vodostaji Save u opadanju, nizvodno rastu


Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana.


Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.


Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave, izvijestili su iz DHMZ-a.