Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TEŠKA ODLUKA

Evo kako su glasali zastupnici u Saboru i tko je bio protiv

Autor: Hina

16.12.2022. 17:50
Evo kako su glasali zastupnici u Saboru i tko je bio protiv

Foto: Davor Kovačević/NLOdluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, u petak u Saboru nije prošla jer je za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.


“Za” je glasala parlamentarna većina koja iznosi 77 zastupnika, a uz njih, kako su ranije i najavili, troje zastupnika IDS-a.


Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, Socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika 16 je bilo prisutno (dvoje su izostali sa sjednice zbog opravdanih razloga). “Za” je glasalo njih 15-ero, dok je protiv iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, koji se i ranije protivio toj misiji.
Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba za Pravednu Hrvatsku.


Protiv se izjasnilo desetero zastupnika – petorica iz Kluba Domovinskog pokreta – Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.


Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić, te Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.


U glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su ranije i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa.