Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PROPUSTI PRAVOSUĐA

Europski sud dokazuje kršenja prava u Hrvatskoj

Autor: Hina

16.11.2022. 15:43
Europski sud dokazuje kršenja prava u Hrvatskoj

Foto: PixsellBrojni su propusti hrvatskog pravosuđa u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava o pravu na život, što dokazuju i nastavak istrage slučaja Madine Hussiny i slučajevi ratnih zločina iz 1991., rečeno je u srijedu na konferenciji hrvatskih organizacija civilnog društva.


Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić predstavila je aktivnosti DORH-a u vezi grupe presuda za ratne zločine u Hrvatskoj, za koje je Europski sud za ljudska prava utvrdio povredu odredbi Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.


”To znači da nije bila provedena učinkovita istraga ratnih zločina na području Gospića, Vukovara i Siska. Europski sud utvrdio je povrede na temelju nedostataka u provedbi istrage, a odnose se na nedostatak neovisnosti, djelotvornosti i ažurnosti”, kaže Dolmagić.
Kao primjer istaknula je presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2011. u slučaju Skendžić i Krznarić vezanu za ratni zločin – nestanak građanina srpske nacionalnosti koji je bio uhićen u studenom 1991. u Gospiću, da bi mu se od tada izgubio svaki trag.


Tek u presudi iz 2005. bilo je utvrđeno da je M.S.-a uhitila policija i da je bio živ dok je bio u policijskom pritvoru, pa je stoga država odgovorna za njegov nestanak i smrt.


Podnositeljima zahtjeva bilo je dosuđeno 230.000 kuna na ime nematerijalne štete zbog duševnih boli, ali istraga o počiniteljima nikada nije dala rezultata. Stoga je u rujnu 2007. podnesena ustavna tužba zbog nedjelotvornosti istrage, a presudu je nakon četiri godine dao i Europski sud.


Ponovno se istražuje slučaj Madine Hussiny


”DORH će nastaviti istragu o tom i ostalim slučajevima ratnih zločina o kojima je odlučivao Europski sud za ljudska prava”, ustvrdila je Dolmagić.


Pravnica Centra za mirovne studije Antonia Pindulić i odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić istaknule su slučaj Madine Hussiny, djevojčice iz Afganistana koja je poginula 21. studenog 2017. na pruzi Šid – Tovarnik, nakon što su njenu majku i još šestoro djece hrvatski policajci uputili da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih do pruge gdje je djevojčicu usmrtio vlak.


Naime, slučaj Madine ponovno se istražuje. USKOK je nedavno potvrdio da se provode izvidi, a dodatna istraživanja dio su izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno pet teških kršenja ljudskih prava. Hrvatska je zato morala predati akcijski plan, koji treba imati pojedinačne, ali i opće mjere.


”Europski sud utvrdio je više slučajeva kršenja njezinih prava i prava njezine obitelji. Osim toga, potvrđena su i kršenja prava na našim granicama. Ova presuda će imati implikacije i na druge slučajeve ove države”, kazala je Pindulić.


Profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i sutkinja Europskog suda za ljudska prava od 2012. do 2021. Ksenija Turković iznijela je brojne primjere postupaka koji se protiv Hrvatske vode na Europskom sudu, a sutkinja Ustavnog suda Lovorka Kušan govorila je o ustavnim tužbama kao djelotvornom pravnom lijeku za neučinkovitu istragu prava na život.