Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

kod Dubrovnika

Europski istražitelji su ključne dokaze o muljaži sa smokvama snimili dronom

Autor: Hina

06.10.2023. 08:46
Europski istražitelji su ključne dokaze o muljaži sa smokvama snimili dronom

Foto: iStock/NLNitko od osumnjičenih iz najnovije afere s europskim subvencijama kojima je određen istražni zatvor dosad nije priznao krivnju, doznaje N1. Radi se o malverzacijama “teškima” preko milijun i pol eura za koliko su oštećeni Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske.


Među četiri privedene osobe nalazi se, podsjetimo, riječka poduzetnica Vanja G., koja je na natječaju “Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” tražila 2.568.377 eura, odnosno 19.351.437 kuna europskih sredstava.


Isplaćeno joj je ukupno milijun i pol eura, iako je cijeli projekt sadnje smokava na otoku Jakljanu, prema procjeni vještaka, bio vrijedan tek nešto više od milijun kuna.
Europski tužitelji (EPPO) počeli su provjeravati nasade na Jakljanu nakon što je lokalni političar Vlaho Mozara podnio protiv riječke poduzetnice kaznenu prijavu. Istražujući navode njegove prijave europski tužitelji došli su do otoka Jakljana i sumnjivog projekta.


N1 doznaje i kako su europski istražitelji sporno zemljište na Jakljanu tijekom istrage snimili dronom. Zatim je i vještak pregledao snimke nasada, te utvrdio kako, prema njegovom mišljenju, doista nisu vrijedni onoliko koliko je za njih povučeno novca iz europskog fonda.