Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

godišnja razina

Državni zavod za statistiku: Pao je broj zaposlenih u industriji

Autor: Hina

04.04.2023. 10:48
Državni zavod za statistiku: Pao je broj zaposlenih u industriji

Foto: Sergej Dreschler/NLUkupan broj zaposlenih u industriji u veljači ove godine manji je za 0,1 posto u odnosu na siječanj te 0,2 posto manji u usporedbi s veljačom prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0,8 posto. Istodobno je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ostao na istoj razini.


U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 21,7 posto te proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,5 posto.
Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 2,2 posto, proizvodnji odjeće za 1,5 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 1,1 posto.


Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za dva posto, u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,7 posto.


U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih također u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 17,1 posto. Broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava je pao za 16,4 posto, u proizvodnji tekstila za 9,6 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za šest posto itd.


Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 24,2 posto, proizvodnji električne opreme, za 12,4 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 7,4 posto itd.


Broj zaposlenih u industriji u prva dva mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. porastao je za 0,1 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do veljače 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,2 posto.