Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

tri godine nakon potresa

Država nije sagradila niti jednu zamjensku kuću u Zagrebu

Autor: Hina

20.12.2022. 09:39
Država nije sagradila niti jednu zamjensku kuću u Zagrebu

Foto: Davor Kovačević/NLGotovo tri godine nakon potresa u Zagrebu u organizaciji države nije sagrađena niti jedna zamjenska obiteljska kuća, čak ih je više (šest) podignuto na Baniji gdje se potres dogodio devet mjeseci kasnije, piše u utorak Jutarnji list.


Također će za koji mjesec (u ožujku sljedeće godine) ministru Paladini biti godinu dana otkako je preuzeo Ministarstvo, a iako je najavljivao veliko ubrzanje obnove, cijeli postupak nije daleko odmakao, zapravo se ne može “pohvaliti” niti jednom jedinom, sa strane države, sagrađenom zamjenskom obiteljskom kućom u Zagrebu, i to zato što, objašnjavaju u Fondu za obnovu, “do danas nisu našli izvođača radova”.


U medijima su još, naime, prije godinu dana najavljivali kako bi gradnja prve zamjenske kuće trebala uskoro početi u Jalševcu, u ulici Koritača, ali sve do danas Fond za obnovu nije dobio prihvatljivu ponudu.
– Za nabavu izvođača radova pojedinačno za Koritaču 21 proveli smo tri postupka, u veljači, travnju te kolovozu ove godine, na kojima nažalost nismo dobili niti jednu ponudu ili smo dobili neprihvatljivo visoke ponude.


S obzirom na to da provođenje pojedinačnih postupaka javne nabave nije rezultiralo ugovaranjem, za predmetnu lokaciju predviđeno je objediniti nabavu izvođenja radova s projektiranjima – odgovaraju iz Fonda za obnovu, ali do danas, ni pet mjeseci nakon posljednje pojedinačne nabave za tu lokaciju, nije pokrenut ni postupak nabave za više lokacija.


Napravit će to, poručuju iz Fonda, “po isporuci cjelokupne projektne dokumentacije za više lokacija”.


– Budući da na tržištu do danas nije bilo odgovarajućih ponuda za pojedinačno raspisane postupke nabave, tijekom siječnja i veljače očekuje se isporuka cjelokupne projektne dokumentacije potrebne za nabavu i ugovaranje potrebnih građevinskih radova za veći broj lokacija. U tijeku je proces pripreme i provedbe uklanjanja i gradnje 70 obiteljskih kuća.


Do danas je u Ministarstvo dostavljeno ukupno 70 nalaza ovlaštenih inženjera, uklonjeno je ukupno 25 obiteljskih kuća, a osam uklanjanja je u tijeku ili u pripremi. Objedinjavanjem nabava svih usluga i radova potrebnih za uklanjanja cijeli proces je značajno ubrzan – objašnjavaju u odgovorima iz Fonda za obnovu.


Recimo pritom da rušenje jedne obiteljske kuće traje jedan do dva dana, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.