Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SUSTAV JEER

Država krenula u nadzor Wolta, Glova, Ubera i Bolta. Hoće li to zaštititi dostavljače i vozače?

Autor: Siniša Pavić

08.01.2024. 20:34
Država krenula u nadzor Wolta, Glova, Ubera i Bolta. Hoće li to zaštititi dostavljače i vozače?

Foto: S prosvjeda dostavljača, radnika na digitalnim platformama / Foto Davor KovačevićProšla godina pamtit će se i po prosvjedima dostavljača. Prosvjedovali su tražeći, među ostalim, povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, izradu crne liste tvrtki posrednika.


U proljeće su primljeni i u Vladi RH, a rezultat tog razgovora s resornim ministrom bila je odluka da će se uvjeti rada dostavljača koji rade preko digitalnih platformi urediti provedbom Zakona o radu i pripadajućih podzakonskih propisa.


Odredbe propisa koji uređuju rad putem digitalnih platformi trebale su stupiti na snagu 1. siječnja i sudeći prema onom što su nam kazali iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te onom što su nam priopćili iz središnjice Wolta, to se i dogodilo.
Informacijski sustav je upogonjen i sada se čeka da se njegovo korištenje zahukta pa da znamo i koliko je platformskih radnika i agregatora.


Upis u registar


Na naš upit je li se krenulo s primjenom informacijskog sustava, iz Wolt Hrvatska su nam kratko poručili: »Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izradilo je potrebno IT rješenje te pruža podršku i pomoć u procesu integracije.


Trenutno je u procesu spajanje na sustav, testiranja su završena i započelo je unošenje podataka u sustav.«


Iz resornog Ministarstva ponajprije podsjećaju na to da je Republika Hrvatska prva europska država koja je na cjelovit način, ne samo za dostavljače, zakonom uredila rad putem digitalnih radnih platformi kao novi oblik rada koji se zasniva na korištenju digitalne tehnologije, te uz takvo pravno rješenje uspostavila informacijski sustav za praćenje i nadzor takvoga rada, tzv. Jedinstvenu elektroničku evidenciju rada (JEER).


– Odredbe propisa koji uređuju rad putem digitalnih radnih platformi stupile su na snagu 1. siječnja ove godine te je isti dan pušten u produkciju i spomenuti informacijski sustav.


Jedan dio tog sustava čini Registar digitalnih radnih platformi i agregatora, a drugi će se sastojati od pokazatelja opsega rada korištenjem digitalnih radnih platformi.


Stupanjem na snagu zakonskih odredbi osiguran je pravni temelj za upis u Registar i nastavno za dostavu u novi informacijski sustav JEER podatka o pokazateljima opsega rada koji se obavlja korištenjem digitalne radne platforme.


Sadržaj Registra i podataka o pokazateljima opsega rada propisani su Pravilnikom o evidenciji rada korištenjem digitalnih radnih platformi koji je također stupio na snagu 1. siječnja 2024., naglašavaju iz Ministarstva.


Proces integracije


Pritom u Ministarstvu imaju razumijevanja za činjenicu da je proces tek započeo.


– Imajući u vidu da je tržište platformskog rada u Hrvatskoj postojalo i prije cjelovite pravne regulacije koja je sada stupila na snagu te s obzirom na to da prvi unosi podataka podrazumijevaju usklađivanje zatečenog stanja s novim zakonskim uređenjem, za očekivati je da početna integracija zahtijeva nešto više vremena za unos svih propisanih podataka od tekućeg izvještavanja sustava kakvo će u idućem razdoblju funkcionirati u stvarnom vremenu.


No, zacrtani cilj da sustav JEER bude u funkciji s početkom siječnja 2024. je ostvaren, jer su već prvoga radnog dana ove godine započeli integracijski procesi četiriju poznatih digitalnih radnih platformi (Wolt, Bolt, Glovo i Uber) te Vas obavještavamo da oni protječu bez poteškoća, poručuju iz Ministarstva.


Stoga je, kaže se, opravdano očekivati da će integracija odgovarajućeg sadržaja informacijskih sustava platformi sa sustavom JEER biti gotova idućih dana.


Također se pojašnjava da se set podataka koje će sadržavati novi informacijski sustav, pored Registra platformi i agregatora, odnosi upravo na one podatke putem kojih se mogu pratiti pokazatelji opsega ovog novog oblika rada, broj radnika i drugih fizičkih osoba koje rad obavljaju korištenjem digitalne radne platforme, vrste ugovornih odnosa na temelju kojih takav rad obavljaju, vrste poslova te vrijeme i lokacije obavljanja poslova.


– S obzirom na to da je svaka od zasad četiri platforme dužna u Registar upisati svoje agregatore, tek po njihovom upisu moći ćemo utvrditi broj agregatora i broj platformskih radnika u Hrvatskoj.


Također, za praćenje ključnih pokazatelja opsega ovog oblika rada, a temeljem podataka koji će ovih dana biti uneseni u sustav JEER te koji će se nastaviti kontinuirano unositi, ipak će biti potrebno određeno vrijeme od početka primjene novog pravnog i tehničkog uređenja, naglašavaju iz Ministarstva.