Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OBRATILI SE DORH-U

DP pokrenuo tužbu za utvrđivanje ništetnosti ugovora između Hrvatske i MOL-a

Autor: Hina

26.10.2022. 21:12
DP pokrenuo tužbu za utvrđivanje ništetnosti ugovora između Hrvatske i MOL-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELLZamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u srijedu kako je njegova stranka DORH-u predala prijedlog za pokretanje tužbe radi utvrđivanja ništetnosti međudioničarskog ugovora između Hrvatske i MOL d.d. iz Mađarske. Riječ je o ugovoru sklopljenom 30. siječnja 2009., rekao je, dodajući kako su tužbu podnijeli jer DORH to do sada još nije učinio.


Istaknuo je kako je prijedlog za pokretanje postupka DORH-u uručen jer je pravomoćnim presudama sudova utvrđeno kako je navedeni međudioničarski ugovor sklopljen na temelju kaznenog djela zbog kojeg su osuđeni tadašnji predsjednik Vlade RH i predsjednik uprave MOL-a d.d. DORH je samostalno, neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela te poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske, istaknuo je, dodajući da je i predsjednik Vrhovnog suda, gospodin Dobronić “javno podupro prijedlog DP-a”.


Radić je napomenuo kako su sve pravne instance odrađene, u prvom dijelu na Županijskom sudu, gdje je utvrđeno kazneno djelo mita za ugovor sklopljen između Hernadija i Sanadera, a zatim je na Vrhovnom sudu potvrđena optužnica, što je zadnja instanca u RH i dupla potvrda kaznenog djela.”Nakon utvrđivanja kaznenog djela u nekom postupku, mora se pokrenuti građanska parnica kojom će se vratiti sva protuzakonito stečena imovina”, rekao je, dodajući kako to vrijedi za sve situacije, pa tako i za tu, a ne odlučivanje arbitražom, koju nam, kako je rekao, “već sada u eteru pokušavaju predstaviti, a koja nema veze s tim postupkom”.
U ovoj našoj predstavci pozvali smo glavnu državnu odvjetnicu Hrvoj-Šipek da bez odlaganja pokrene sudske postupke, što je dužna po zakonu, i upozorili smo ju da je nečinjenje također kazneno djelo, istaknuo je Radić.