Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

U UTORAK

Dokumentarni film “Tradicionalne bečke božićne slastice” na HTV-u

Autor: ZL

13.12.2022. 13:50
Dokumentarni film “Tradicionalne bečke božićne slastice” na HTV-u

Foto: HTVHrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 20. prosinca 2022. na Drugom programu (HRT – HTV2) u 15:40 prikazat će  dokumentarni film “Tradicionalne bečke božićne slastice”.


Uživanje u slatkim keksima i kolačićima koje bečki slastičari znaju umjetnički oblikovati i profinjeno začiniti, nekoć je bilo rezervirano samo za najviše društvene slojeve dok je za većinu ostalih taj kulinarski doživljaj bio ograničen na blagdane.


Tradicija božićnih kolačića začudo uopće nije tako stara, iako u drugom obliku seže daleko u prošlost i potječe od poganskih običaja.
Tek su šećerna repa i dostupnost egzotičnih začina donijele božićne kolačiće i na građanski stol s darovima, kao i na božićno drvce. Malo ljudi zna gdje je okićeno prvo božićno drvce u Beču i gdje se ono kiti još i danas.


Redatelju i scenaristici Alexanderu i Nadeschdi Schukoff ovdje nije cilj dati upute kako peći prema starim receptima, nego, kao i u svim njihovim dokumentarnim filmovima, istražiti manje poznate činjenice o povijesti i tradicijama glasovitih slastica – od božićnog kolača do vanili kiflica, od lincera do puslica, od medenjaka do božićnog voćnog kruha, i još mnogo toga.


Ovo filmsko putovanje vodi i seoskim poljima oko Beča, uz žetvu pšenice i mlinove, prati stabla oraha inovativnih seljaka od cvata do berbe te pokazuje kako se iz jedne nježne biljčice razvija hranjiva šećerna repa.


Nižu se slike iz božićnog Beča s njegovim adventskim sajmovima između Schönbrunna i Trga sv. Stjepana, a blagdanski ukrašene slastičarnice pod božićnom rasvjetom i užurbanost u bečkim pekarnicama dočaravaju miris vanilije, cimeta i prženih badema.