Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PRELIMINARNI PODACI

DIP primio dosta manje lista nego prije četiri godine. Sve detalje objavit će danas popodne

Autor: Hina

30.03.2024. 11:01
DIP primio dosta manje lista nego prije četiri godine. Sve detalje objavit će danas popodne


Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci DIP-a.


Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.


Najviše lista, po 18, podnijeto je u 1. i 9. izbornoj jedinici, najmanje, samo osam, u 11. jedinici u kojoj bira dijaspora, tj. hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
Pojedinosti o tim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu.


DIP za provjeru lista ima 48 sati, no kako bi se izbjeglo da njihova objava ‘padne’ na Uskrs, njegova će stručna služba učiniti sve da taj proces završi u subotu poslijepodne i da tada krene službena promidžba.


U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, najviše – pet za srpsku manjinu koja ima pravo izabrati troje zastupnika, najmanje, samo jedan, za mađarsku manjinu koja i bira samo jednog zastupnika.


Stoga je već sada jasno da će tu manjinu i iduće četiri godine u Hrvatskom saboru zastupati Robert Jankovics, kojeg je kandidirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.