Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

JOŠ JEDNI IZBORI

DIP do ponoći zaprimio 25 kandidacijskih lista za europske izbore

Autor: Hina

24.04.2024. 09:00
DIP do ponoći zaprimio 25 kandidacijskih lista za europske izbore

Foto: Arhiva ZLDržavno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.


Posljednja je svoju listu predala stranka Pokret za životinje, prije nje Stranka Ivana Pernara i Radnička fronta, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


Do utorka u ponoć, kada je istekao rok za kandidature, DIP je zaprimio 23 stranačke, odnosno koalicijske liste i dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača.
Koje su od njih pravovaljane, trebao bi utvrditi do srijede poslijepodne kada bi trebao objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista. Tim činom počet će službena izborna promidžba koja će trajati 44 dana, do ponoći, 7. lipnja kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.


DIP je za lipanjske europske izbore zaprimio osam lista manje nego 2019. godine kada su se na istim izborima natjecale 33.


Uz liste političkih stranaka i koalicija, HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, pristigle su mu i dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača. Podnijeli su ih aktualni europarlamentarac Ladislav Ilčić, te influenserica Nina Skočak (26) čija je lista Gen Z sastavljena isključivo od mladih ljudi.


HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan itd.


Hrvatska će u lipnju četvrti put glasovati na europskim izborima. Prvi put je to radila 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU-u, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019.


Po listi se može potrošiti do 530. 891 eura


Najkasnije s danom predaje liste, svi su sudionici europskih izbora bili dužni otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe u kojoj po listi ne smiju potrošiti više od 530. 891 eura.


Osim vlastitim sredstvima, promidžbu mogu financirati i donacijama, političkoj stranci te nezavisnoj listi fizičke osobe mogu donirati do 3. 981 eura, a pravne do 26. 544 eura.


Onima koje doniraju, donatori su dužni dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom i lokalnim proračunima ili zaposlenicima. Za donacije čija vrijednost prelazi 663, 61 eura, donator i primatelj donacije dužni su zaključiti ugovor i priložiti mu spomenutu donatorovu izjavu.


Političke stranke i nositelji nezavisnih lista dužni su DIP-u dostavljati izvješća o financiranju promidžbe za europske izbore, prvi put to moraju učiniti sedam dana prije izbora, dakle zaključno s 1. lipnja, a drugi put 30 dana nakon održanih izbora, dakle zaključno s 8. srpnja.